A Sepultura Budapesten: egy estényi önreflexió

// 2018-02-23

A legalapabb brazil alapbanda aktuális albuma tavaly januárban került a boltokba, az európai közönség  számára az ősszel beharangozott, nagyszabású turnén mutatják be, melynek harmadik állomása február 25-én Budapesten lesz. Íme, öt indok, hogy miért menj el vasárnap este a Barba Negrába, a Sepultura-koncertre. 

1. Mert a Sepultura az Sepultura, slussz-passz. Az idén 34 éves zenekar története legalább olyan változatos, mint az immár 13 nagylemezt is magába foglaló kiadványaik gyűjteménye. Az egykor zabolátlan, kócos, morcos, mocskos death/thrash metállal beköszönö brazil kiscsávók látványos – személyes viszályokkal és tagcserékkel kikövezett – zenei életutat jártak be, melyet fejlődésnek nevezni azért nagyban ízlés kérdése is. Sokan sírják vissza a kezdeti “izomból arcra” attitűdöt és legalább ugyanennyien az 1993-ig tartó kifinomult, színtiszta és technikás thrashmetal-korszakot. Legalább ugyanennyien lehetnek azok, akik a mainstreambe belépőt jelentő Chaos A.D. albummal, már az MTV-n agyba-főbe játszott “Refuse/Resist” révén habarodtak bele a brazil virtusba. A máig legsikeresebbnek mondható lemezük egyértelmű jeleit mutatja az “elmetallicásodásnak”, valamint az akkoriban dívó, inkább középtempós, breakdownokkal tűzdelt és változatosabb kompozíciójú, egyben sokkal könnyebben emészthető crossover thrashnek, mely az akkortájt berobbant nu-metalra adott egyértelműen igenlő válasza volt több más bandának is. Azóta persze sok víz lefolyt a Rio Grandén, a szinén zajos sikert aratott Roots album révén megismerkedhettünk egy etno-infúzióval ellátott újabb, érdekesebb hangzással is, de komoly mérföldkő az is, hogy a Cavalera fivérek régóta a maguk útját járják, és az eredeti lineupból már csak Paulo Jr. van a bandában, valamint a Sepu 1987 óta megkérdőjelezhetetlen zenei mastermindja, a gitárzseni Andreas Kisser. Sőt, már az is kerek 20 éve volt, amikor a rajongóknak le kellett nyelniük a keserű (?) pirulát, miszerint a karizmatikus frontember, Max Cavalera utáni űrt egy egyébként nem kevésbé karizmatikus, ráadásul elképesztő torkú figura, az amerikai Derrick Green töltötte be. A Cavalera-mentes Szipálcsör persze mai napig megosztó téma a metáltársadalomban, de ez őket egy csöppet sem zavarja, dolgoznak tovább leszegett fejjel.

2. Az “új” album. A fönti making of videóból is látszik, hogy nagyot akartak gurítani a Nuclear Blast kiadónál, ez részben sikerült, bár a kritikák szokás szerint megoszlanak. Az mindenesetre tuti, hogy élőben 90 percnyi lemezbemutatót most lehet belőle kapni Budapesten, február 25-én a Barba Negrában.

3. Az Obscura! Így, felkiáltójellel. A vasárnapi bulin szintén zenélő német technical/progressive deathmetal-formáció az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt két évtizedben történt a death metállal. A Thulcandrából is ismert Steffen Kummerer által 2002-ben alapított banda erősen koncepciózus természetű, ami nemcsak zeneileg és a témafeldolgozásokban mutatkozik meg, hanem a gyakorta változó felállásban is. A műfaj persze színvonalra kötelez, így nem meglepő, hogy döbbenetes zenésztudomány fordult már meg a zenekar soraiban, olyan nevekkel, mint Christian Münzner vagy a valaha született egyik legjobb dobos, Hannes Grossmann. Mindössze négy stúdióalbummal rukkoltak elő eddig, ám azok egytől egyig briliánsak, és ha van valami, ami lenyűgözőbb ezeknél, az nem más, mint az Obscura – élőben!

Sepultura death metal black metal trash metal Fit for an Autopsy Goatwhore Obscura Barba Negra

4. Akár első számú indokként is említhetnénk, de azért azt talán mégsem illik egy Sepu-turné apropóján. Mindenesetre a romantikus elnevezésű amerikai Goatwhoreazon bandák egyike, melyek egyszerűen kihagyhatatlanok, már amennyiben az ember beindul a death, black és thrash metal lehető legdögösebb keverékére. De tényleg. A Goatwhore idén 20 éves, alapítása épp egybeesett a Sepultura cavalerátlanításával, legfrissebb albuma tavaly jelent meg Vengeful Ascension címmel. Sammy Pierre Duet bandája nagyon érzi a bugit, rendszerint hatalmas bulikat tol, ilyen reszelést, ni.

5. A meglepifaktor: a Fit For An Autopsy! Azzal, hogy az egyik legkurrensebb amerikai deathcore bandát is magukkal viszi kontinensturnéra egy prog death és egy death-black-thrash zenekarral egyetemben, nyilvánvalóan önmagára kíván reflektálni a Sepultura, és ez valahol roppant elegáns. Az egyes pontban feszegetett zenei evolúció – méginkább sokszínűség – gyönyörűen visszaköszön ebben a kompániában. Ezzel így majdhogynem le is van fedve a teljes metálszíntér. Ilyenkor szokás azt mondani, hogy Sepultura ide vagy oda, ezen a koncerten bizton mindenki megtalálja a maga számítását. Kapunyitás este hatkor!

Sepultura death metal black metal trash metal Fit for an Autopsy Goatwhore Obscura Barba Negra