Apey: Az embereknek valami igazi kell

// 2018-08-27

Áron ‘Apey’ András, az Apey & the Pea frontembere arról, milyen volt a Nagy-Szín-Pad győztesének nyara, és hogyan látja a metál helyzetét.

Az Apey & the Pea a 2018-as Nagy-Szín-Pad megnyerésével biztos helyet kapott a legnagyobb hazai fesztiválok nagyszínpadán, így a VOLT-on, a Szigeten és a Strandon is, így a zenekar nyári programjában a legtöbb magyar fesztivál benne volt. Most jön a koncertszezon, a frontember, például, szeptember 3-án akusztikus szólókoncertet ad a Budapest Park Nagyszünet nevű kamarahelyszínén. Apeyt azonban inkább a metálról kérdeztük.

 

A Sziget egyetlen metálos fellépője

A Strandon és a VOLT-on azért akadt még néhány rock-metál együttes, a Sziget programfelelősei viszont egyre inkább hanyagolják a műfajcsokrot. Pár éve még elhívtak olyan neveket, mint a Bullet for My Valentine, a Parkway Drive, az Enter Shikari vagy a John Coffey. A 2018-as Sziget hét napjába már nem nagyon fért bele olyan együttes, amely mélyre hangolt gitárokkal, üvöltve játszaná a dalait, leszámítva persze az Apey & the Pea-t, mely a nagyszínpadon mutatta meg, milyen a magyar metál.

A nyarunk egyik legjobb bulija volt a Sziget, mi sem hittük volna. Elképesztő volt, hogy olyan emberekkel lehetett bármeddig elmenni, akik még sosem voltak metálkoncerten.

mondta a Koncertblognak Apey.

Úgy látja, már a 2000-es évek óta egyre kevesebb a kemény zene a fesztiválokon, és a jelek szerint ez a trend mostanra kiteljesedett. Eközben azonban a mainstreamben pozitív változás, hogy az emberek megunták a látszatdolgokat, igazi zenét akarnak.

“Ez az oka annak, hogy zenekar nélkül ma már szinte senki sem mer felmenni a színpadra, még a legpopulárisabb előadók sem. Egyre inkább kikopnak az egymikrofonos, háttérzenés, néha playbackelős popsztárok. Magyarországon is ez látszik, jó példa erre, hogy az AWS nyerte A Dal 2018-at, és jutott ki az Eurovízióra. Azok a srácok úgy igaziak, ahogy vannak. Magukat adják, és pont úgy várják a buszt a megállóban, ahogy bárki más.”

– magyarázta Apey.

A Szigetet leszámítva egyébként Magyarországon elég erős a rock és a metál. A kisebb fesztiválokon szép számmal vannak kemény hangzású együttesek, és az sem véletlen, hogy az Apey & the Pea megnyerhetett egy akkora versenyt, mint a Nagy-Szín-Pad.

És a jövő?

A zenekar szeptemberben kezdi az őszi turnéját, ennek része lesz néhány külföldi buli is. Ezután nekiáll a negyedik albumnak, mely a tervek szerint 2019 szeptemberére készül el, bár a megjelenés időpontja még nem biztos.

A zenekaron kívül szeretném nyomni a szólóprojektemet is, tehát nem nagyon lesz szabad percem a következő szezonban sem

jósolta Áron András.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!

Címlapkép: Apey & the Pea / Facebook