Az A38 Akadémián élesben tanulhatsz meg mindent a hangról és a fényről (x)

// 2018-09-18

Budapest egyik legjobb koncerthelyszínén tökéletes helyen vannak a hang-és fénytechnikai, valamint mozgóképes képzések.

Első ránézésre nem tűnik földöntúli mutatványnak egy koncert bevilágítása, pedig a tökéletes látvány mögött komoly elméleti és gyakorlati tudás, valamint rutin van.

Alapok

Ahogy azt a Bikali Sanyival készült interjúnkban elhangzott, a hangosítás technikai sport, és természetesen igaz ez a többi hasonló szakmára is. Tehát amellett, hogy fontos az elméleti tudást átadó tanári gárda minősége, nagyon nem mindegy, hogy a gyakorlatot hol, milyen felszereléseken és az elméleti képzéshez viszonyítva mikor sajátíthatja el az ember. Az A38 Akadémia mindkét fronton szakmaszerte elismerten jól áll.

Hang

Az akadémián stúdió-hangtechnikusokat és színpadi hangosítókat is képeznek. A másfél éves képzés során az elméleti alapokat (akusztika, szolfézs) követi a technikai alapok elsajátítása, majd a gyakorlat. Az oktatók szakmai rutinja évtizedes, az analóg és a digitális eszközök használatában ugyanúgy otthon vannak.

Fény

A koncertélmény lényege ugyan a hang, de az élményt a hozzá passzoló látvány teszi teljessé. Természetesen mást igényel egy rockkoncert, mást egy színházi esemény, és megint mást egy elektronikus party fényjátékának megtervezése, de közös pontok azért vannak. A kétszer féléves képzésben mindenekelőtt meg kell ismerkedni a művészettörténeti alapokkal, az elektronikai háttérrel, és mivel ez veszélyes üzem, a munkavédelmi szabályokkal. A fényfestés alapjait és a színháztechnikai trükköket az ország egyik legmodernebb fénytechnikával rendelkező rendezvényhelyszínén gyakorolhatják a leendő vizualisták.

Mozgókép

Egy-egy party vagy fesztivál kiválasztásakor az ember óhatatlanul az aftervideókat kezdi el nézni, és az abban látottak alapján is dönt. Mozgóképes tanulóként pont az ilyenek elkészítésének elsajátítására nyílik lehetőség. Az A38 a nyitása óta igyekszik a rendezvényeit minél hatékonyabban megörökíteni, ezért régóta van jól felszerelt mozgóképes műhelye. Az oktatói gárda tagjai mögött átlagosan 25 év szakmai tapasztalat áll, a képzés egyéves.

Gyakorlat

Ezeket a szakmákat csak akkor lehet magabiztosan elsajátítani, ha a steril tantermi környezetből kilépve a felszedett tudást a lehető leghamarabb ki lehet kipróbálni a gyakorlatban. Ehhez nélkülözhetetlen a jól felszerelt eszközpark, ahol minél több, lehetőleg az aktuális csúcstechnikát felvonultató gép található. Erre elég jó hely a főváros egyik legpörgősebb szórakozóhelye, ahol a változatos program miatt a megszerzett tudásnak szinte minden aspektusa tesztelhető, élesben. Az A38-on így a koncertek, partyk behangolása, a fények és vetítések beállítása és az azokról készült videók mind a hallgatók munkájának gyümölcsei, modhatni, ezek a gyakorlati vizsga elemei.

 

Ez azért nem azt jelenti, hogy az első óra után már az esti koncerten melóznak, de már a kezdő hallgatók is részt vesznek, a képzésben előrébb járók pedig már viszonylag önjáróan, persze oktatói felügyelettel használhatják a megszerzett tudásukat.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!