Bikák, sorakozó! A pultban Matador

// 2019-02-06

Pénteken ismét felénk kanyarodik a techno egyik manapság leginkább megsüvegelt előadója, a dublini illetőségű Matador – az Akvárium klubban tudod elcsípni. De ki ez az ír torreádor?

Sokan azt hiszik, egy elektronikus zenei producer manapság már nem szorul képzésre, hiszen otthon is össze lehet pakolni a beateket egy letorrentezett Abletonban. Pedig ha igazán egyedi dolgot akarsz csinálni, inkább kövesd Gavin Lynch, azaz Matador példáját: menj el szépen pár tanfolyamra, ahol megtanítanak a szakmai finomságaira. Az sem hátrány, ha addigra már játszol pár hangszeren és van némi affinitásod a gitárzenékhez is – Gavin a Guns N’ Roses és a Pink Floyd zenéjét ismerte behatóbban És ha elektronikában szeretnél ügyködni, érdemes jó alaposan tanulmányozni párat a legnagyobbak munkásságából, mint például az Orbital vagy Ritchie Hawtin.

Így lesz rá esélyed, hogy hasonlóan jó atmoszferikus technót tudj játszani, mint ez:

 

Azért jól jön, ha néhány jól megírt szerzemény után olyan fellépéseid vannak, amikre felfigyelnek a promóterek, és akár díjakkal is elismernek. Bár nem mindenki kapja meg kétszer a legjobb live performance kategória díját a DJ Awardsnál (2014, 2016), ne add fel. Kitartó munkával talán maga Ritchie Hawtin is meglátja benned a tehetséget, sőt megtehet a PlayDifferently Model 1 analóg DJ mixerje hivatalos nagykövetének is! Pláne, ha ekkorra már a NEVE 5088 Console hivatalos nagykövete is vagy. Ez nemcsak rendkívül menő, de sokszorosára növeli a szakmai ázsiódat, elvégre a legtöbb CDJn nevelkedett suhancnak fogalma sincs arról, mi az analóg kütyüzés.

(Így néz ki a NEVE 5088. Erős, mi?)

Ezen a ponton jó ötlet gründolni egy a saját kiadót, mert ahogy Gavin is megmondta, amikor megalapította a Rukust:

“Kiemelkedően jó dolog egy szám elkészültének minden pillanatát a saját uralmad alatt tartani”.

Itt már persze nemcsak a saját szerzeményeidet adhatod ki, de olyan zenészekét is, mint Florian Frings, Alex Preda vagy Carlo Ruetz – és később henceghetsz azzal, hogy milyen jól egyengetted a karrierjüket. Ha ezt mind sikeresen abszolváltad, te is lehetsz olyan, mint Gavin, felléphetsz a legnagyobb fesztiválokon és a legmenőbb klubokban szerte a világon. Aztán ha Budapestre jössz a Black Mamba meghívására, akkor egy színpadon zenélhetsz a magyar szakma krémjével. A backstage-ben spanolhatsz Gabor Krafttal, a Secret Factoryvel és megnézheted a Russel live actjét is.

Egyszerű, nem?

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!