Deadbeatet élőben kell hallani

// 2019-01-11

Január 11-én, pénteken negyedszer játszik Budapesten Scott Monteith. Ezúttal a LӒRM falai között hallhatjuk a tőle megszokott méregerős dallamkoktélt.

Deadbeatnek lenni nem valami fényes státusz. Angolul így nevezik azokat a késő tizen-, korai huszonéves arcokat, akik még mindig a mamahotelben laknak. Az ilyen nem dolgozik, nem is tanul, elcseszi az egész napját.

Mondjuk, zenéléssel.

A montreali Scott Monteith aka Deadbeat 2003-ig az Applied Acoustics Systemsnek dolgozott, ahol részt vett a Tassman szintetizátorprogram fejlesztésében. Ezzel párhuzamosan, 2000 körül tűnt fel a dubtechno-színtéren. Első igazán sikeres albuma, a Wild Life Documentaries óta szinte minden évben készített egyet, és van vagy 20 EP-je – a legfrissebb Waking Life épp decemberi.

Miután Kanadában nevet szerzett, Monteith 2006-ban Berlinbe költözött. Attól fogva a stúdiófelvételek készítése mellett-helyett sokkal inkább az élőzésben talált magának új életcélt. (Akkor most Deadbeat mégsem deadbeat?) Hamarosan meghódította Európát, találkozhattunk vele, például, a barcelonai Sónar vagy a berlini Transmediale fellépői között is. Ez itt speciel Odessza:

 

Scottot olyan dubtechno-producernek tartják, akinek a szettjei élőben ütnek igazán – live-jairól mindenki szuperlatívuszokban beszél, aki csak hallotta. Védjegyének számítanak a veretes dub-reggae keverések, a mindent letaroló techno és a kaleidoszkópszerű house groove-ok. Kedvelői különösen értékelik folyamatos útkeresését, az elhasznált klisék félredobását. Producerkedése mellett tanítja is a jövő lemezlovászait, a Red Bull Music Academy állandó előadója.

A bulin élőben játszik még Beko és Zol, Garpo és Peter Bernath pedig b2b. A látványt KristofLab intézi. A belépő 2000 forintba kerül, itt lehet venni. Minden más információ a Facebook-eseményben.