Dühös líra a tökéletes pasitól – Pataky Attila legnagyobb dumái

// 2018-03-07

Harmincharmadik nagylemez 22 (!) vadonatúj dallal – az Edda három év után adott ki új albumot február elején, ráadásul duplát. A második ilyen kiadványhoz szinte természetes, hogy Aréna-koncert is dukál, amihez összeszedtük Pataky Attila legnagyobb szövegeit!

Számok

Az Edda Művek 1974-ben alakult, tehát 44 éves, ez alatt az idő alatt pedig, a mostanival együtt mindösszesen 33 nagylemezt adott ki, melyek közül ez a 2. dupla. Legutóbb 3 éve jelentkeztek új albummal. Az anyag 2 részből áll, a Dalok a testnek címűn 12, míg a Dalok a léleknek címűn 10 teljesen új dal szerepel, a címüknek megfelelő felosztásban, tehát a testesen gyorsabb, rockosabb, míg a lélekesen a lírai opuszok között találunk között 2 dinamikusabbat is: a Még a szél is és a Mit kezdenél velem címűeket az együttes “dühös lírának” nevezi, “olyan szövegvilágot hordoznak magukban, a fájdalomnak olyan vetületét, amit csak ilyen formában lehetett megzenésíteni”.

A mostani Aréna-koncertre és a duplaalbum kiadására Balog Zoltán emberminiszter a saját miniszteri keretéből utalt 6 millió forintot az Eddának (2014-ben 5 milliót kaptak); ennél többet egyébként csak – az egyébként is brutális mennyiségű állami pénzben dúskáló – MTVA kapott többet, Kovács Kati eddig csak bakeliten megjelent dalainak újrakiadására.

Képek

A dupla borítója is igazán extrára sikeredett, én nem kicsit pszichedelikusra. Ám a hivatalos mondás szerint ez itt nem a tudatalattinkat tett feltáró, idegpálya-újrahuzalozó vagy rekreációs jellegű pszichedeliára utal, hanem: Azt “a szenvedélyt tükrözi, ami ma is jellemző a csapatra. Látványa magáért beszél, azt a fajta színes vibrálást mutatja, amit az Edda-dalok is tartalmaznak”.

Dumák

Miamiban egy kávéház teraszán két űrlénnyel találkozhattam, akik itt vannak, itt élnek, léteznek ebben a formában, ahogy én találkozhattam velük, és az egy elképesztő, fantasztikus élmény volt számomra. Nagyon sok mindenben megerősítést kaptam, kérdezhettem, és ez nagyon nagy dolog. Természetesen fejben kommunikáltunk, ahogy illik.

2014. október, Reflektor, RTL Klub

Én aránylag megvagyok, és meg is leszek, mert a teremtő Isten és az őrzőim segítenek. Meggyőződésem, hogy nagyon fontos részei vagyunk a kultú­rának, hiszen a dalaink nem egy napra szólnak, hanem évekre, évtizedekre, és nem egy nemzedékre, hanem nemzedékeken átívelően hatnak. Talán megérdemelnénk mi is a gondoskodást, mint az olimpiai bajnokok vagy a színészek.

2017. január, Bors

Arc- és homloküreg-gyulladásom volt, majd kialakult egy tüdőgyulladás is a szervezetemben. Ágyba kényszerültem, de végül megkértem a sejtjeimet, hogy segítsenek, mert a hétvégén dupla fellépés van, egy a fiam zenekarával és egy Edda Művek. Menni kell!

2017. február, Blikk

Az évek során kiderült, hogy én egészen súrolom ezt a tökéletespasi-létet. Orsolya olyan egészséges önbizalmat adott nekem, hogy most már el is hiszem. Közel vagyok a tökéletes pasihoz. Már négy éve együtt voltunk Orsikával, amikor egyszer nekiszegeztem a kérdést, mit gondolsz rólam, hogy éled meg, hogy mi itt létezünk. Azt válaszolta, hogy életem legélhetőbb pasija vagy. Nagyon megköszöntem, mert az biztos, hogy péntek, szombat, vasárnap velem létezni, velem lenni nagyon jó dolog. Volt is ilyen kapcsolatom, de azokban kiderült, hogy hétfőtől péntekig azonban nem tudnánk együtt élni.

2017. május, Micsoda nők!, Fem3

A feleségemmel nemcsak életem szerelmét kaptam meg, hanem a legjobb anyóst is. Mindenhová jön velünk a fellépésekre, még Angliába is elkísért. Ott történt, hogy egy gyönyörű rajongólány odajött hozzám a koncert után, és kérte, hogy kísérjem haza. Egyértelmű volt, hogy mit akar, én pedig azt mondtam, hogy rendben, menjünk, csak kérjen el az anyósomtól. Ő vicces kedvében volt, azt mondta, hogy menjek nyugodtan.

2017. június, Blikk

Drága véreim, ennek a csodálatos estének, ennek az isten áldotta estének egyetlenegy komor pillanata van most, csak néhány pillanat, tényleg, de el kell mondanom, hiszen én tudom és érzem, hogy jövő tavasz, a választások közel vannak, és már nincs hova hátrálni. A liberális horda meg van őrülve a hatalomért, és azért bármit megtesz. Nem kell kerítés, semmi nem kell, hadd jöjjenek befelé, aztán utána majd elvesznek mindent tőlünk, nem baj az sem, csak a hatalom meglegyen, az országunkat, ezt a gyönyörű, csodálatos Magyarországot, hitünket, aztán majd a házainkat, asszonyainkat, mindent. Nem számít nekik csak a hatalom.

2017. augusztus, Soltvadkert, koncerten

 

 

A koncert

A március tizedikei nagykoncert két és fél órás monstre show lesz, este nyolcas kezdéssel a Papp László Budapest Sportarénában. Jegyek hatezer- és tizennégyezer-kilencszáz forintért kaphatók, de érdemes sietni, mert vészesen fogynak. Vagy még inkább érdemes velünk játszani:

Játék

Melyik együttes követte az Eddát a ’11-es Hegyalján? (Segítség akkori cikkünk elején, a helyes válasz: Scooter.)

A megfejtéseket március 10-én, szombat délután 3-ig vártuk a [email protected] címre Edda tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Horváth-Berencze Sándort és Zsótay Katalint, akik ingyen mehetnek a szombat esti Edda Művek-koncertre, a Papp László Budapest Sportarénába. A nyertesek nevét ebben a cikkben, itt közöljük, őket e-mailben értesítjük, egyben közöljük velük a buliba bejutás módját.