Ezt árulja el a zenei ízlésed a személyiségedről

// 2018-07-04

Mutasd a zenédet, megmondjuk, milyen vagy! Vagy legalábbis lesznek jó tippjeink. És ez nem sarlatánság. 

Hallottál már a zenepszichológiáról? Jobb, ha odafigyelsz, mit hallgatsz az iskolában vagy az irodában, mert akik ezzel foglalkoznak, levágják belőle, milyen ember vagy.

A zenepszichológia manapság már fontos eszköz azok kezében, akik befolyásolni szeretnének. És mindenki azt szeretne: vannak, akik a szavazatodra hajtanak, vannak, akik a pénzedet akarják, és azért hatnának rád (azt már ugye egy ideje tudjuk, hogy miért szól pont az a nyál mindig a szupermarketben). Ez a friss altudomány (de nem áltudomány) leginkább nekik dolgozik, azt kutatja, hogy a zenei élmények miként hatnak a viselkedésünkre egyénenként, illetve tömegként, és persze azt is próbálják megfejteni, hogy adott személyiségtípusokhoz párosíthatók-e zenei műfajok.

Úgy tűnik, igen

A Didge Project szerint a legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy a közvetlen emberek egységesen kedvelik a dinamikus számokat, műfajilag többnyire a hiphopot, a popot, az elektronikát és a soult. Szóval az extravertáltak a nagyobb partiarcok.

Ebben a kutatásban száz önkéntesnek mutattak húsz, számukra ismeretlen dalt, és ezeket rangsorolták. Egy személyiségvizsgálat után kiderült, hogy az extravertáltak természetüknél fogva kedvelik a vidám és dallamos zenéket.

Itt száznegyvenöt, véletlenszerűen, különböző egyetemekről összeválogatott egyetemistát vizsgáltak, fiúkat és lányokat vegyesen. Hasonló eredmények születtek, amikor összevetették a személyiségtesztek eredményeit a preferált dalokkal. Az extravertált tesztalanyok egyhangúlag mondtak igent a dallamos és vidám számokra.

És mit hallgatnak az introvertáltak?

Ebből logikusan következik, hogy a zárkózottabb, nehezen megnyíló introvertáltak a mélyebb zenei műveket kedvelik. Ez részben igaz is, ugyanis  általánosságban elmondható, hogy szeretnek befelé koncentrálni, ezért olyan zenét választanak, ami passzol ehhez. A Psych Central szerint ilyen a klasszikus, a rock és a metál.

A legnagyobb kutatás, amely valaha ezen a területen született, Adrian North nevéhez fűződik. A csapatával három évig vizsgált hatvan országban több mint 36 ezer embert. Ugyanazt a módszert használta, mint az előbbiek: egy kérdőív segítségével feltérképezte a tesztalanyok személyiségét, majd arra kérte őket, hogy rangsoroljanak különböző zeneszámokat. Az eredmény?

A zenei ízlés, a személyiség és a világlátás erősen összefügg.

– állapította meg North. Hozzátette, hogy ezért is barátkozunk olyanokkal, akik hasonló zenéket hallgatnak, mint mi.

Semmi sincs kőbe vésve

Ezek után hihetnánk, hogy az extravertált emberek bulisak, az introvertáltak pedig otthon ülő, nyugis arcok, de ez persze egyáltalán nincs így. A fenti összefüggések, ha az esetek többségében tetten is érhetők, nem feltétlenül igazak mindenkire. Egyrészt kivételek mindig vannak, másrészt a személyiség eleve jóval bonyolultabb annál, mint hogy néhány egyszerű kategóriával jól le lehessen írni.

Ott van, például, a 16 Personalities kutatása, melyben négyezren vettek részt. Ez azt mutatta, hogy jóval több dolog befolyásolja a zenei ízlést annál, hogy valaki inkább extrovertált vagy introvertált.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!

Címplapkép: Pixabay