Ezt mutasd meg anyádnak Ozorán

// 2018-07-09

Összeszedtük, mivel veheted le a szüleid a lábukról Ozorán, hogy megértsék, miért beszélsz egész évben a fesztiválról.

A világ minden tájáról érkező emberek, a valódi és önjelölt művészek a területet teljes egészében megtöltik élettel, így nem csak a helyszíneken, hanem szinte mindenhol történik valami nem mindennapi. Szervezett, de egyúttal spontán, bárki beszállhat az egy hétig tartó folyamatos alkotásba, és elkezdhet akármit, amihez mások is hozzátesznek majd valamit. Ebben a forgatagban kortól függetlenül érdemes és jó egy hétig elmerülni. Ezek között van jónéhány, ami miatt nyugodtan lerángathatod az ősöket is. Mi összeszedtük neked, hogy mit mutass meg nekik feltétlenül, ha már ott vannak!

A nagyszínpadnyitó berohanás

Már a nyitóceremónia is érdekes, hiszen helyi népdalkör asszonykórusa indítja útjára a nagyszínpadhoz menetelő karnevált, melyhez útközben egyre többen csatlakoznak, hogy aztán a nagyszínpadhoz érve találkozzanak jó pár ezer, táncra éhes emberrel. Tapintható a feszültség, ahogy mindenki arra vár, hogy megszólaljon végre a zene, és berohanjon, és ezzel hivatalosan is elinduljon a fesztivál. Ha ezt végignézik a szüleid, lehet, már csak ebből érteni fogják, miért beszélsz egész évben Ozoráról!

Fotó: Kovács Kitti

Egy löszfal ezer arca

A központból, a zöldséges megszokott helyétől fölfele indulva egyből az ozorai szobrászok legfőbb zarándokhelyéhez, a löszfalhoz érünk. Itt rögtön a beköltözés után elkezdődik egy folyamat, ami miatt a fal minden nap máshogy néz ki. Tényleg napszaktól függetlenül folyamatosan dolgoznak rajta, egész vad szobrokat létrehozva ezzel. Ide akár több nap is érdemes elsétálni akkor is, ha nem erre laksz. Minden nap feltűnnek rajta új alkotások. Anyukád is odalesz a fal átalakulásától!

Zen-evolóció

Az előbbihez hasonló helyet a Pumpui-tól fölfele, a fönti kocsma utáni kemping felé található. Igaz, itt a kövek és építési törmelékek ihletik meg a fesztiválozókat, akik zen-kövekként, egymásra pakolva gondolják újra azokat. Olykor egész elképesztő tornyokat építve licitálnak egymásra és a fizikára. A legtöbbet könnyű észrevenni, de néhánynál már az is elismerésre méltó elszántságot sugall, hogy a kövek új helyre kerülnek, nem csak a mű maga. Miután megmutattad anyukának, merre van ez a hely, ne felejts el szólni neki, hogy ide is nézzen vissza!

Fotó: Kovács Kitti

Zenészcsemeték

Számos kemping bejáratának környékén előfordulhat, hogy utcazenészt játszó gyerekekkel találkozik az ember. Érdekes, ahogy elengedik a mobilnyomogatást, és huszadik századi gyerekként kezdenek viselkedni. A hét folyamán mindegyik megtalálja a maga hangszerét és szerepét a nagy egészben. Az gyerekek a felnőttekhez hasonlóan nagyon nyitottak Ozorán, így hamar kezdenek egymással haverkodni, és látszik rajtuk, hogy nagyon élvezik az egészet. Maguktól kezdenek egyre rendezettebb zenei formában játszani, és az is megeshet, hogy a hét vége felé már egész komoly szetteket is játszanak. Anyukádék ezt se hagyják ki, olvadozni fognak!

Spontán jammelések a fellépőkkel

Az előzőhöz hasonló utcazenészbandákkal sűrűn összeakadhatnak séta közben, de amit szintén erősen ajánlott megnézniük, az a kovácsműhely mellett, a dombtetőn található Artibarn, ahova a hangot követve könnyen odatalálhatnak. Erre a fesztiválon a fellépők is szívesen mászkálnak, ha épp nincs dolguk, és közülük jópáran beállnak zenélni. A spontán jammelések alatt gyakran konkrét zenei projektek alakulnak. Ha viszont nem, akkor garantáltan csak egyszer hallható produkciókat láthatunk. Vedd rá a fatert, hogy álljon be ő is!

Fotó: Kovács Kitti

Éjszakai kiállítások

Az előbb említett dombtető egyébként is gyűjtőhelynek számít, minden művészeti ág képviseli magát. Ha a szüleid a napközbeni séták során látták a készülő alkotásokat, mindenképp menjenek erre este is. A nappal is izgalmas színkavalkád éjszaka érik vizuális orgiáva, amikor az uv-fények életre keltik a vásznakat. A legjobb, hogy kis haverkodás után csatlakozni is lehet a nappali alkotás folyamatához, köszönhetően az elképesztően oldott légkörnek. Ha anyukád vagy apukád titkon dédelget művészi ambíciókat, itt tuti a felszínre tör belőlük!

 

Idei zenei ajánlónkat az Ozora  fesztiválról itt olvashatod!

 

Tavalyi Ozora-cikkeink

Ez egy módja a lázadásnak – Justin Chaos interjú

Impulzus és muníció Ozorára – Dj Tsubi interjú

Valaki mindíg emeli a tétet – interjú Dr Space-el

Régebbi Ozora-cikkeink

Alkonyattól alkonyatig – szombaton indul az idei Ozora Fesztivál

Fúziós energiák – a Pink Floyd producere is fellép az idei Ozora Fesztiválon

Divatos és hasznos – kreativitás a levegőben Ozorán

Ne csak igyál, egyél is – Ozora-gasztró

 

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!