Ha unod a napfényt, válaszd a sötétséget – Dark Tech Fiesta a Sonicban

// 2017-03-17
A februári belga headlineres buli és a márciusi Rezidensest igazolta, hogy Budapestnek szüksége van még több sötétségre. A Budapest in the Dark pedig veszi a lapot, így márciusban rátesznek egy lapáttal: március 17-én, pénteken három külföldi vendég segítségével veszik be a Supersonic Technikumot egy nagyszabású kéttermes bulin, melyen zenei vezetőnk, Dr. Zoidberg is játszik. Így máris aki besokallt a tavaszi napfénytől, és egy kis sötétségre vágyik, megtalálja a Sonicban.
ajánló rezidens interjú dj underground technó német hamburgi Budapest in the Dark Dark Tech Fiesta Dr. Zoidberg Seldon Adam Bleakbass Vlad Kamen Hamburg Sascha Hinz Florian Kötter David Brixx Moin Moin Records Supersonic Technikum Sonic Occer BitD Müszi indusztriál Zegotha David Mole Scooter tributemix minimál dark Speedy J Oscar Mulero Freee Magazin party parti buli Minus Richie Hawtin Troy Pierce Magda Marc Houle MIB

Félelmetes Occer-artwork

A budapesti technoélet legkifinomultabb zenékkel operáló sorozata, a Budapest in the Dark gyönyörűen fejlődik, egyre többen találják meg maguknak a sötétebb, hipnotikusabb hangzást, a bulik látogatottsága exponenciálisan nő, ami egyértelműen bizonyítja: van igény az underground-technóra Budapesten. Következő bulijuk március 17-én egyben szintlépés: a Sonicban adják alánk a lovat, a német Moin Moin Recordsszal közös Dark Tech Fiestán.
Március 17-i nagyszabású rendezvényen a Sonicban tehát a hamburgi Moin Moin Records lesz a vendég Occer vezérletével, kiegészülve David Brixx dj-szettjével, illetve egy másodszor Budapestre érkező liveacttel, melyet Sascha Hinz és Florian Kötter jegyez. a BitD először lép ki a Müszi szerető és ölelő közegéből, a Sonic indusztriálisabb közege pedig sok lehetőséget kínálva ad teret a sötétebb hangzásoknak.

Rezidensinterjúk

Budapest in the Dark mögött húzódó filozófíáról az alapító Seldon után a BitD-rezidens dj-it is megkérdeztük. Adam Bleakbass (aki egyébként tavaly áprilisban Scooter-tributemixet készített nekünk Koncertblog Session sorozatunkba), Zegotha, David Mole és Vlad Kamen válaszolt kérdéseinkre.

Mi volt az, ami elkapott ebben darkos-minimalista stílusban, mi indított el ezen a vonalon?

Adam Bleakbass: Már több mint húsz éve foglalkozok elektronikus zenével, és mindig is a szikár, erőteljes és monoton dolgok jöttek be. Tudatosan keresem a technón belül azokat a területeket, melyeket a dark, koszos, taglózó és letisztult szerkezetek jellemeznek. Ezekből az elemekből építem a saját világom. Gyakorlatilag automatikusan ebbe az irányba orientálódtam, a mélység felé, ez gondolkodásra késztet, ebben van kihívás. Nem véletlenül Speedy J és Oscar Mulero a két abszolút példaképem.

Zegotha: Én alapjában véve psytrance-dj vagyok, sokat zenélek abban a műfajban is. Pár éve elkezdtem érdeklődni a technó iránt, eleinte csak hallgattam, majd bulikba jártam, kíváncsi voltam, hogy adják elő a zenéket az ottani dj-k, hogy keverik őket. Aztán elkezdtem én is gyakorolni, keverni. Kezdetben nem találtam még benne a helyem, de mára tudom, hogy számomra a technóban a lüktetést és utaztatást a hypnotic, illetve psytechno alfajok adják.

David Mole: A régi Freee Magazinban, vagy a fórumon írta egyszer egy partyarc, még a hőskorból: „hiányoznak a régi bulik, régi hangzások, amikor még félni jártunk bulizni”. Ez a sötétebb, letisztultabb hangzás azóta tart fogva engem is több-kevesebb sikerrel.

Vlad Kamen: A minimál stílus 2004 környékén lopta be magát a szívembe, még a Minus (Richie Hawtin, Troy Pierce, Magda, Marc Houle) hatására kezdtem el jobban érdeklődni. Szabadidőmben mindig zenék után kutatok, melyekkel igazán el tudom varázsolni a közönséget.

Hogy definiálnád a különbséget egy átlagos technobuli és a Budapest in the Dark rendezvényei között? Mi az plusz, amit kaphat a sorozattól egy átlagos négynegyedrajongó?

AB: Azt gondolom, túlkínálat van a pénzorientált, személytelen és felszínes/tucat elektronikus zenét kínáló rendezvényekből. Mi ennek pont az ellenkezőjét képviseljük. Seldon tökéletes szellemiséget és ízlést rakott a projekt mögé. A BitD bulikon a zene a lényeg, a gondos koncepció alapján megválasztott kurrens lineupok. A központban pedig azok állnak, akik a legtöbb figyelmet érdemelnek: a közönség! Az a fontos, hogy minőséget adjunk az embereknek, nem pedig hogy tele legyen a zseb. Ezt érzik az emberek, és szépen lépésről lépésre haladva épül az egész. Januárban több mint háromszázan buliztunk a Müsziben. Óriási érzés, hogy ezért lehetőségem van tevékenyen is tenni.

Z: Ezen azért picit kellett gondolkodnom, bevallom. A BitD-rezidensek teljesen más közegből jönnek, és ezekből a közegekből azok az emberek, akik szeretik, amiket játszunk, eljönnek ezekre a bulikra is, így szépen keverednek is az arcok a bulikon, így lesz ez a bulisorozat egy “színes kavalkád”. Seldon nagyon jól állítja össze a koncepcióját az éves sorozatnak.

DM: A légkör nagyon családias, amihez hozzátesz a helyszín és a vendégeink összetétele, az egészet pedig valahogy Seldon csupaszív lelkülete lengi körül, hisz amíg én csak “beházasodott nevelőszülő vagyok, addig ez az ő édeskisbabája.

A napi teendőid és kötelezettségeid mellett mennyi ráfordítást igényel egy ilyen liebling-projekt, mint ez?

AB: Olyan emberek vagyunk a csapatban, akiknek ez a szenvedélyük, így gyakorlatilag napi szinten vagyunk kapcsolatban, és Seldon vezetésével megyünk előre. Legyen szó szervezésről, zenei felkészülésről, vagy a bulik lebonyolításáról, szívből csináljuk, mint egy csapat, és remek baráti kapcsolatok fűznek össze minket.

Z: Szeretek zenét hallgatni, igazából kedvfüggő, hogy milyen műfajt hallgatok. Mivel több műfajban is zenélek, ezért a bulik előtt mindig megnézem, kikkel zenélek, mit zenélnek, hogy azért az én szettem is beletartozzon abba az ívbe, amit egy lineup egészének adnia kell. De úgy érzem, ezek mellet is akad elég szabadidőm, egyéb terveim megvalósítására és a magánéletemre, kapcsolataimra.

DM: Rengeteget! De opciónk van klónozásra, és a MIB első része óta mi is harminchat órásnak számoljuk a napokat. Liebling-projekt, de misszióként éljük meg, és mindig jön egy új inspiráció, amivel csavarhatunk egyet az embereken. Nagyon jó érzés látni, hallani és megélni, hogy nemcsak létjogosultsága, hanem igény is van arra, amit csinálunk.

Februári Budapest in the Dark-cikkünk

Koncertblog Session podcast-sorozat

Elegáns és szép house – podcaster: Robert R. Hardy, artwork: Legendary Moments

A magyar technó legjava Dr. Zoidberg csoportterápiájában – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Dori Pazonyi

A lányok, a lányok, a lányok ördögök / neurofunk-drum’n’bass – podcaster: Selekta, artworker: Dori Pazonyi

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét – Koncertblog Guido & Maurizio de Angelis Session / podcaster: dj Muttley, artworker: Dori Pazonyi

Sok jó ember, legyél te is köztük / koncert-podcastek: AirtistDeleyGrabanc, artworker: Mill

Bús belga breakbeat / podcaster: Fastbinder, artworker: Trinity

Koncertblog Scooter Session / podcaster: Adam Bleakbass, artworker: Dori Pazonyi

Tücsökzene, szinesztéziára kihegyezve – a legjobb psytrance-ek Görgőtől / goa-psy, forestpsy

Nők a pult mögött – ezek voltak a legmenőbb breakek tavaly / break, bassmusic – podcaster: Miss Mants, artworker: Szerdahelyi László

Kanye Westtől Redmanig – a legjobb rapek Majkáék szkreccsere, Gerysson szerint / hiphop, rap, r’n’b – podcaster: dj Gerysson, artworker: Csordás Dávid

Balladák és slágerek – Koncertblog Best of Crossover 2015 Legarstól / indie-pop-house-deephouse-pop-mainstream-crossover-funk-slow-newwave-diszkó-nudisco – podcaster: Legars, artworker: vj Manna

Koncertblog Best of Metal 2015 Session by Dr. Zoidberg / metál, deathmetal – podcaster és artworker:Dr. Zoidberg

Nincs mit cifrázni – a drum’n’bass legjava 2015-ben dj Ren és a Koncertblog szerint – podcaster: dj Ren, artworker: Oláh Orsolya

Érzéki monotonitás – szilveszterezz a Koncertblog adekvátan bulizós podcastjával! / house, technó, minimál – podcaster: dj Minich, artworker: Tatlin

Már nem szopnak a ministránsok – fortélyos blaszfémiával indul a Koncertblog podcast-sorozata / metál, hiphop, technó, punk, folk, reggae, blues, alter, pop – podcaster: Dr. Zoidberg, artworker: Szilágyi Rudolf

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!