Zenei vérvonal Liszt Ferenctől a hardcore-ig

// 2018-08-06

Az amerikai metálzenekar, a Helmet kedden ismét megrengeti a Dürer Kertet. A mikrofonnál egy Bartók-rajongó.

Nem meglepő, hogy a Helmet megint Budapestre jön, hiszen alapítója, Page Hamilton, saját bevallása szerint imádja Magyarországot, szóval nem lehetett nehéz meggyőzni, hogy Budapestet is iktassa be a Dead To The World turnéba. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a sokoldalú frontemberről.

Ihlet

A ’80-as évek legvégén az ikonikus Amphetamine Reptile kiadóhoz szerződött banda olyan noise rock-legendákkal került egy istállóba, mint a Cows, a Killdozer vagy a Today Is The Day, nem csoda hát, hogy Page Hamilton matekos riffjei, karcos, de kraftos dalszövegei precedensértékűek lettek és alapjaiban határozták meg a hardcore ’90-es években tetőző vonulatát.

 

Olyan együttesekre volt hatással a Helmet, mint a Tool, a Sepultura, a Deftones, a Quicksand, merőben más vonalról említhetjük a Smashing Pumpkinst vagy a Weezert, de jó eséllyel a nu metal is más lenne nélkülük. A limp Bizkittel még együtt is turnéztak, sőt a Kornnal is.

Zenei vérvonal

Page Hamilton évekig dolgozott együtt Elliot Goldenthallal, több filmzenét jegyeznek együtt, többek közt a Pacino- és De Niro-féle Szemtől Szemben, a Macskanő, a William Gibson regényéből készült Johnny Mnemonic vagy az Underworld zenéjét. Szerzőtársát a mai napig mentorának tartja, és csodálja zenei műveltségét. Goldenthal egyébként együtt tanult Aaron Coplanddel, aki valaha együtt dolgozott Paul Vidallal, aki meg egyenesen Liszt Ferenccel zenélt.

Bartók rajongója

Másik nagy kedvence Bartók Béla, évekig kutatta a zenéjét, igazi pionírnak tartja, aki alapjában változtatta meg a zenei világot a maga korában. Aamikor először Pesten járt, Page állítólag nemcsak a Bartók-szoborral, de még az -utcatáblával is fotózkodott.

Állandó kollaboráns

Amíg a Helmet ’98 után szünetelt, Page beszállt David Bowie bandájába a híres Hours turnén. A Therapy? kimagasló sikert hozó Troublegum című albumán is segédkezett és a Linkin Park 6. stúdióalbumán, az All For Nothingen is gitározott, sőt a kórusba is beszállt. Emellett lévén alapvetően dzsesszzenész, aktívan működtetett két dzsesszformációt, a Page Hamilton Quintetet és a Jazz Wannabeest.

Videojátékok

Jópár videojáték használta már a Helmet számait, így a Grand Theft Auto: San Andreas, a Saints Row 2 és a Madden NFL – és persze a Guitar Heróban is van Helmet-szám.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!