Ingrained Instincts: Az összes mosolyt látjuk

// 2018-04-02

Április első hétvégéjén a Labirhythm csapata a Forestdelic kiadó után ismét a psytrance egyik kultikus és előremutató gárdájától hív headlinereket. Most a Sangoma Records feje, Daksinamurti és a kiadó feltörekvő liveactje, az Ingrained Instincts lesz a vendég a Crazy Mama klubban.

A party előtt a hazánkban eddig egyszer, két éve Ozorán fellépő liveact mögött álló Tilével a Dafyval beszélgettünk.

 
Ahogy tudom, régóta ismeritek egymást, és külön-külön sok zenei projektetek volt azelőtt, hogy 2014-ben elkezdtétek az Ingrained Instinctset. Mikor és hogyan döntöttetek a közös munka mellett? A különböző zenei háttér mennyiben könnyítette meg a közös hang megtalálását?

2000-ben az egyetemen találkoztunk. Mivel mindketten szerettük a psytrance-t, közösen jártunk bulizni, és azóta barátok is vagyunk. Már az első közös projekt is azt célozta, hogy a psytrance általunk elképzelt verzióját állítsuk elő. Szóval stúdiózni kezdtünk, és próbáltuk megtanulni, hogy a különböző hardverek és programok hogyan működnek. Aztán 2006 környékén a motiváció elszállt, így más utakon, más stílusokkal próbálkoztunk. Aztán 2012-ben hallottunk néhány epikus psy-zenét, ami megfogott. Martian Arts zenéit hallva pedig egyszer csak jött az érzés, hogy stúdiózni kéne… És így született meg az első Ingrained-szám 2014-ben. A különböző tapasztalatok segítenek, hogy friss maradjon a hangzás.

Pontosan hogyan találkoztatok a stílussal? Rengeteg táncteret mozgattatok már, melyek azok, amiket mindenképpen ajánlanátok egy bakancslistára?

Szerencsésnek gondoljuk magunkat, hogy a műfaj evolúciójának szemtanúi lehetünk, ahogy a goából psychedelic trance lett. Abban az időben a görög szcéna az egyik legjobb volt a kontinensen, rengeteg partyval, ahol olyan előremutató zenék mentek, mint a Flying Rhino, a Blueroom, a TIP vagy a Dragonfly kiadó zenéi. Azóta vagyunk a rabjai, amióta először hallottuk ezt a zenét. Ebből az érából a Samothraki fesztivált emelnénk ki, nagy élmény volt nekünk. Azóta sokfele voltunk, de csak Európában. Őszintén, itt mindenhol nagyon komoly bulik vannak, nehéz választani, de személyes kedvencünk Ozora!

A Labirhythm partyknak nem koncepciója, hogy egy dj és egy liveact lép föl egy estén, de ha már így alakult, a Sangoma Night -on ebből csak profitálni fogunk. Az Ingrained Instincts live után Daksinamurti egy átfogóbb, dj-szettet játszik majd, amiben a kiadó által lefedett zenei spektrum egészét bemutatja majd. Az este Wegha és Görgő warm up szettjével kezdődik, illetve a két szervező, a szintén a Sangomát erősítő Tsubi és a forestdelices Dr Space zárószetjével ér véget. (Ozora kapcsán velük készült tavalyi interjúinkat itt és itt találjátok).
A buli új helyszínen lesz, a  Gubacsi út 97. szám alatt található, nemrég teljesen felújított Crazy Mama klubban, mely annyiban emlékeztet az R33-ra, hogy egy gyártelepen van, de kétszintes (!) táncterével igazi kuriózum. Goaparty lévén dekoráció és vj színezi majd az amúgy is korrekt belső teret. A vetítésről a Global Illumiation, a dekorációról Peter Sayp gondoskodik majd. Mindkettejük neve ismerős lehet, ha máshonnan nem, Ozoráról, a Dome-ból.
A tökéletes hangzást a Mogul Audio biztosítja, és szerencsére  ez a hangrendszer nagyon jóban van a hely akusztikájával. A belépőért éjfélig háromezer, éjfél után háromezer-ötszáz forintot kell majd fizetnünk, elővételes jegy nincs.

Megpróbálnátok leírni a hangzásotok, hogy milyen élményt próbáltok átadni a zenéteken keresztül?

Mondjuk, funkys, energikus psytrance, esti öltözetben. Rengeteg erős hatás ért minket a partykon, ez a zenét hallgatni, és erre táncolni felszabadít, és jó értelemben kiszakít a hétköznapokból. Ha a zenénkkel tudunk olyan jó élményeket adni, amilyeneket mi kaptunk, az nekünk is jutalom. Mindig olyan zenét szeretnénk írni, aminek sztorija van!

Van valami olyan kincs a stúdiótokban, ami semmivel nem pótolható számotokra?

Imádjuk a szintetizátorainkat, az összes cuccunkat! Mindegyiknek megvan a szerepe, fűszer, ami rengeteg élményt ad a füleidnek. Mindig is izgatott minket a hangszintézis, és a modulár szintink a legnagyobb játszóterünk ehhez, szóval az a fő kincsünk.

Magyarországon egyszer, két éve voltatok Ozorán, és említettétek, hogy a kedvencetek lett. Mitől?

Ozora karrierünk csúcspontja! Életre szóló élmény, nagyon inspiráló is egyben. Sosem felejtjük, és máig nagyon hálásak vagyunk érte. A fesztivál második napján érkeztünk, és végig maradtunk, a legtöbb időnket a tánctéren töltöttük, egészen varázslatos volt. Na, ezt tényleg ajánljuk, legalább egyszer az életben. Szép emlékeink vannak Magyarországról, alig várjuk, hogy visszatérjünk!

A budapesti fellépéseteknek azért más lesz a hangulata, mint egy fesztiválnak, sokkal családiasabb lesz. Miben más háromszáz embernek vagy többezernek játszani?

Minden partyt egyformán élvezünk, az emberek közötti kapcsolat a húzóerő. Az, hogy egy nagy fesztiválon zenélsz, annyiban más, hogy a többezer ember tánca a szabad ég alatt egészen felemelő, egy kisebb klubban viszont koncentráltabban érezhető a hatás, van szemkontaktus, az összes mosolyt látjuk. Nagyon élvezzük, hogy a zenénkkel megoszthatjuk az élményeinket azokkal, akik ugyanazt szeretik, amit mi.

A szintén sangomás Kabayun albuma, a Noctis Labyrinthus nagyjából egy hónappal a budapesti party után jött ki. Van esély egy Ingrained-albumra májusban?

Jó lenne, ha kész lenne májusra, de sajnos hosszú még az út odáig. Az év végére vagy a jövő év elejére tervezzük, addig még tele vagyunk fellépéssel. Sok megjelenésünk lesz azért a közeljövőben, az albumhoz viszont még kell egy kis finomhangolás.

A Kabayun-albumon van egy veletek közös szám, más hasonló együttműködés is várható tőletek?

A Daviddel (Kabayun) közös szám kapcsán elkezdtünk egy kicsit gyorsabb, “éjszakaibb” hangzással kísérletezni. Kabayunnal és Dj Svesszel próbálgatjuk, az eredmény egyelőre nagyon jó! Szóval közös számok jönnek hamarosan!

 

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!