José Carreras Budapesten – amit nem tudtál a katalán tenorról

// 2018-12-14

December 19-én, szerdán a Papp László Sportarénában koncertezik José Carreras, a világ egyik legnagyobb operaénekese, a három tenor egyike.

Az ezredforduló előtti és utáni években a csapból is a három tenor folyt. José Carreras, a 11 évvel ezelőtt elhunyt Luciano Pavarotti és a ma is aktív Placido Domingo közös felvételei 96 millió példányban keltek el, ők pedig négy futball-vb döntője előtt is együtt énekeltek – de van néhány dolog, amit nem biztos, hogy tudtál Carrerasról.

Színész, Barca-drukker, wannabe-vegyész

Amellett, hogy több film soundtrackjén énekelt, illetve számos előadásáról készült tv-felvétel, José Carreras filmszínészkedett is: főszerepet játszott Az utolsó románc című 1986-os filmben, természetesen egy operaénekest alakítva.

Nem sokkal ezután szerepet vállalt a Bohémélet filmváltozatában is, és a forgatás közben derült ki, hogy leukémiában szenved. A orvosok 10 százalék esélyt adtak neki a túlélésre. Hosszas kezelések következtek Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban, és végül sikerült legyőznie a betegséget, 1988 nyarára felépült. A ’90-es években létrehozott egy alapítványt a leukémiában szenvedők támogatására, mely gyógyszerkutatások finanszírozásával is foglalkozik.

Állítása szerint a zenében sosem csalódott, a politikában annál inkább. Katalóniában született, és támogatja a spanyol tartomány önállósodását, hasonlóan sok függetlenségpárti katalánhoz. Úgy gondolja azonban, hogy a közeljövőben nincs esély ennek kivívására.

Az unokáim talán már egy független Katalóniában élhetnek, én valószínűleg nem fogom megélni.

– mondta egy idén novemberben, egy katalán rádiónak adott interjújában.

Na, és miért rajong (majdnem) minden katalán? Természetesen az FC Barcelonáért, mely az ottaniak szerint Katalónia “spirituális hadserege”. Carreras kisfiú kora óta Barca-szurkoló, az első meccsre nyolcéves korában vitte el az apja. Nem ért egyet mindennel, amit a klub vezetése csinál, aminek néha hangot is ad, de ez nem befolyásolja a csapat iránt érzett szeretetét.

Carreras ötéves korában már a rádióban szerepelt, tizenegy évesen pedig színpadon volt, a Pedro mester című bábjátékban játszott. Apja tanácsára nekiállt egy polgári szakma kitanulásának is, a barcelonai egyetemen járt vegyész szakra, de két év után rájött, hogy az éneklésre kell koncentrálnia.

1946-ban született, tehát most 71 éves, de még mindig aktívan koncertezik, persze nem annyit, mint fiatalabb korában: a ’70-es, ’80-as években évente százhúsz koncertet adott. Tavaly óta nem lép fel Európán kívül, és úgy tervezi, hogy az utolsó koncertjét az otthonához közel adja majd.

Az operán kívül foglalkozott könnyűzenével is, legalábbis a stúdióban. Kiri Te Kanawával közösen énekelte lemezre a Leonard Bernstein által szerzett West Side Story című musicalt. Az alábbi videóban Carreras és Bernstein rögzítik a musical egyik részletét.

Katalóniában két színház is az ő nevét viseli, az egyik Tarragonában, a másik pedig Fuenlabradában, Teatro Municipal Josep Carreras néven.

Fotó: Wikimedia

A szerdai koncertről bővebb információt a Facebook-eseményben találsz, jegyeket pedig a Ticket Hungary oldalán lehet venni.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!

Címlapkép: José Carreras / Twitter