Könnyű nyári scifi Jeff Millsszel

// 2018-07-13

Jeff Mills július 13-án, pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Óbudai Danubia Zenekarral adja elő Bolygók című tavalyi albumát.

Jeff Mills két éve adott szimfonikus duplakoncertet Budapesten az Óbudai Danubia Zenekarral; a Light from the Outside World produkció zajos kritikai és közönségsikert aratott. Adta magát tehát az ilyetén (és nem “normál” technopartys vagy -fesztiválos) visszatérés tehát, amire mégis két évet kellett várni: a világtechnó egyik ősatyja július 13-án, pénteken este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adja elő Bolygók című kompozícióit a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, partnere pedig most az Óbudai Danubia lesz.

A Bolygók (Planets, Axis Records) tavaly júniusban jelent meg albumként, összesen tizennyolc opusszal, a nyolc csillagászati értelemben vett naprendszeri bolygóhoz és a hivatalosan törpebolygó státuszban lévő Plútóhoz kapcsolódó (vagy azokhoz címzett?) zeneművekkel, mindhez klasszikus és elektronikus zenei verzióval.

A hivatalos szöveges pozicionálása (értsd: sajtóanyaga) szerint a Bolygók “a Naprendszer kilenc bolygója, valamint a világűr szemlélésének önismereti hatása által inspirált science-fiction-zenemű. Az előadás az érzelmek legszélesebb skáláján mozogva pendíti meg a végtelenség érzetének lelkiállapotait, és a két, látszólag egymástól nagyon távol álló zenei műfaj harmonikus keverése által érzékelteti a fizikális és mentális síkok összefonódását.”

A science-fiction mindenképp találó, bár csak hallgatva a felvételeket mi azért hiányoltuk a scifit magát, mármint egy futurisztikus, idegen világba helyezett fantasztikus történetet, amit a zenét hallgatva nézhetünk. Mert a Bolygók igazi filmzene, de egyelőre sajnos film nélkül.

Az előadás a Margitszigeti Szabadtér Színpadon július 13-án, pénteken este 8-kor kezdődik, az Óbudai Danubia Zenekart a francia Christophe Mangou vezényli.  Az egész mindössze 60 perc, szünet nélkül. Ennyi filmzenét film nélkül is kibírunk – majd mozizzuk a feljövő csillagokat, a meteorológia szerint a koncert alatt zavartalanul szemlélhetjük az eget.

 

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!