A jövőből a jövőbe – Kraftwerk-videóválogatás

// 2018-02-16

Közeleg a Kraftwerk február 21-ei koncertje, melyet a Budapest Arénában lehet majd látni és hallani – és ez a kettő együtt fontos, ha a német elektronikus zene pápáiról beszélünk. A vizualitás persze jó ideje szerves része a nagy zenei élményeknek, gondoljunk csak a nyolcvanas-kilencvenes évekbeli nagy rockkoncertek színpadi látványvilágára vagy a manapság a Tomorrowland fesztivál beláthatatlan díszleteire. A Kraftwerk képi világa viszont régóta olyan unikális, hogy pár másodperc alatt rá lehet jönni, őket látjuk egy felvételen, még akkor is, ha a zenét éppenséggel nem halljuk.

Ennek apropóján felvillantunk pár videót, melyekről azt gondoljuk, érdemes megnézni bemelegítésképpen, mielőtt száj- és fültátva beülünk az Arénába.

Eleinte persze még nem volt vizuális show. Az első videót, például, azért érdemes megnézni, mert elképesztő, ahogy 1970-ben az emberek technóra tapsolnak, bólogatnak vagy értetlenül néznek. Nem tévedés, ez a videó 48 éve, a zenekar alakulásának évében készült, a világ talán legnagyszerűbb rockzenei tévéje, a Rockpalast rögzítette. Az adó ugyan 1974-ben indult, de már előtte is rögzítettek fellépéseket, ezért élvezhető ez a nagyon korai Kraftwerk-felvétel ilyen jó minőségben. Azért is unikum, mert nagyon korai felállásban látható rajta a zenekar. (Eleinte elég nagy volt a Kraftwerkben a fluktuáció, zenészek jöttek-mentek, csak később alakult ki az állandó felállás.)

Németül értő olvasóink ki ne hagyják a következő videót! 1973-ban járunk, egy újabb televíziós felvétel készül, mégpedig a német közszolgálati ZDF-nek, három évvel a zenekar alakulása után. Gondoljunk bele, akkor ez még sci-fi-zene volt. Olyan szépeket mond Michael Stefanowski kulturális újságíró (aki többek között 1977-ben Bob Marleyval is csinált interjút) és olyan helyesen ki van írva, hogy ők bizony “Ralf & Florian, a Kraftwerk”, hogy menten könnybe lábad a szemünk, amikor a mai magyar közszolgálatra gondolunk. Továbbá, könyörgöm, vessünk már egy pillantást azokra az eszközökre, amelyekkel itt zene készül!

Ez egy angol nyelvű videóinterjú a 1975-ös amerikai turné kapcsán, amikor már négytagú volt a zenekar. Az 1973-ban csatlakozó Wolfgang Flür nyilatkozik, aki 1987-ig állandó tag maradt. Tegye fel a kezét az az európai zenekar, amely hét-nyolc számmal a zsebében nekiindulna egy amerikai turnénak! Itt épp ez történt. Ma már megmosolyogtató, hogy itt már szinte büszke a csapat a hangszerállományára, az viszont nagyon komoly, hogy a hat hétre tervezett turnéból tizenegy hét lett. Mondhatjuk, hogy meghódították a kontinenst nyolc darab számmal.

1978, megérkeztünk ahhoz a Kraftwerkhez, amit jövő héten is látni fogunk. Robotok, műanyagra sminkelt fapofával, szinte nulla mozgással, egyenszerkóban, a háttérben harmonizáló színvilággal, neonfeliratokkal, klasszikus négyes beállással. Ne menjünk el szó nélkül az osztott képernyős felvétel, a tánc, illetve a felvétel utolsó másodperceiben látható közönségkép mellett!

A többi már történelem! Ez egy HD live felvétel egy koncertjükről, ahol minden elemében megfigyelhető, hová nőtte ki magát az audio-vizuál csoda: nagyon egyszerű képek és színek, folyamatos szövegek és a flow-ban mozdulatlanul álló zenészek. Egészen különleges a zenészek és az állandóan változó háttér viszonya hosszú perceken át, aztán az egészbe bekerülnek fekete-fehér felvételnek ható képek. A robotika modernitása és a retró ütköztetése, a képek, szövegek és zene különleges egysége olyan élmény, ami valószínű még jó pár évtized múlva is megállná a helyét, de félünk, akkor már nem láthatjuk majd a robotokat élőben. Most viszont kapaszkodni fogunk, mert a koncerthez 3D-szemüveg is jár majd!

 

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!

Címke: ,