Kulisszák mögött rivaldafényben – színpad- és hangtechnikai miniszótár

// 2019-09-19

Állandóan zenészekkel, szervezőkkel, technikusokkal lógsz, de sose tudsz hozzászólni, mikor szakmáznak? Itt van a gyorstalpalónk!

analóg
A két fő jeltípus (a másik a digitális) közül az, amelyik bármely fizikai történés folytonos jelét semmit sem elhagyva belőle ábrázol. Például egy haladó autó mutatós kilométerórája, ami sosem esik le nullára, ha halad az autó, hanem minden időpillanatban mutatja az autó sebességét.

backstage
A színpad/dj-pult, vagyis a produkció helye mögötti-melletti, művészeknek, közreműködőknek, bennfenteseknek, sleppnek fenntartott terület/helyiség, ahol általában sokkal több mindent szabad, mint azon kívül. Nem tévesztendő össze a vippel, még ha jelentős átfedések is vannak a kettőben előforduló személyek között.

Nyíltnap az A38 Akadémián

cin
Cintányérok, vagy kevésbé használatos néven réztányérok. A szaknyelven idiofon ütőhangszernek nevezett tányéralakú hangszer vékony, fémötvözetből készül, kerek, és középen lyuk van. A legtöbb cintányérnak nincs meghatározott hangmagassága, mégis általában magasabb hangsávban szólalnak meg. Szimfonikus zenekarokban, ütőegyüttesekben, dzsessz- és popzenekarokban gyakori.

crossfade
Mikor valamely kettő vagy több hang, vagy zene átúszik az egyikből a másikba úgy, hogy az egyik lehalkul, a másik pedig felhangosodik. Gyakran „crossfadernek” nevezik, ami igazából pontatlan, és nem is létező fogalom.

csipi
Kis méretű, ruhára, nyakkendőre, akár egyéb kiegészítőre csíptethető, diszkrét mikrofon.

csirke
220 voltos, 10 vagy 20 méteres hálózati hosszabbító kábel. A név a csirkebélre asszociálva jött.

digitális
A két fő jeltípus közül az (a másik az analóg), amelyik bármely fizikai történés folyamatos jelét nem folyamatosan, hanem szünetekkel megszakítva ábrázolja. Például ha úgy nézel egy filmet, hogy mondjuk hárompercenként odaülsz a tévé elé fél percre. Másnap el tudod mesélni a filmet a barátaidnak, mégsem láttad az egészet.

front fill
Koncert- és színháztermekben használatos kiegészítő hangsugárzók, melyek alapvető feladata, hogy ott is jól szóljon a hang, ahová a fő hangsugárzók nem szólnak. Például az első sorban koncerttermekben, színházakban.

hangosítópult
Olyan keverőpult, melynek master-kimenete nagy teljesítményű hangsugárzókat hajt meg.

hangszóró
Olyan eszköz, mely az elektromos jelet hallható hangokká alakítja.

hangdoboz
Egy vagy több hangszóró egy akusztikailag tervezett és méretezett dobozban.

hangfal
Nagy méretű, merev (rend szerint beton) sík lapba szerelt hangszórók. A köznyelvben gyakran – hibásan – a hangdobozokra is ezt a megnevezést használják.

kásás
Nem tiszta, inkább torz/ított, vagy annak tűnő hangzás, ami szélsőséges esetben akár recsegőnek is hathat.

keverő
Vagy keverőpult, ahova minden hangszer, zeneeszköz, énekhang stb. beérkezik, és ami összekeveri az egészet általában egy sztereójellé. Keverő nélkül nem létezik hangtechnikai rendszer.

kulissza
Francia eredetű (‘coulisse’ – ‘színfal’) szó, mozgatható színfalat jelent. A szó hangtechnikai értelmében a díszletben lévő hangszórókat jelenti, melyeken például egy beszélgetős műsorban a riporter hallja a beszélgetés előtti főcím zenéjét.

közeltéri monitor
Hangstúdiókban a hangmérnöktől egy-két méterre lévő, kis méretű hangdoboz, mely segítségével a hangkeverési munkák nagy részét végzi.

layer
Szó szerint ‘réteg’, ‘héj’. Hangtechnikai értelemben az azonos rendszerben megszólaló hangok. Layer, ha egymásra rakunk két hangszínt, melyek így egyszerre szólalnak meg. De az is layer, ha valaki felosztja a midibillentyűzetet két részre, alulra és fölülre különböző hangszíneket pakolva, és ezeket egyszerre, de külön-külön is képes megszólaltatni.

linearray
Olyan hangsugárzó rendszer, melynek használatával egy nagy méretű nézőtéren egységes hangerőt és hangképet tudunk biztosítani.

master
Bármilyen hanganyag masterelt, vagyis végleges, közreadható-kiadható verziója. Illetve a keverőpult főkimenetét nevezik még így.

mastering
Maga a folyamat, melynek során létrejön bármilyen hanganyag végleges verziója, ami minden lejátszón közel azonos minőségben szól. Ez persze kompromisszumokat igényel, mert szinte minden eszköz, amin zenét hallgatunk, máshogy szól. A jól masterelt anyag ugyanolyan jól szól olcsó és drága hangszórón is.

monitor
Általában nagyméretű hangdoboz, melynek segítségével a színpadon lévők hallják egymást.

montázs
Meglévő kész dolgokból, produktumokból, azok bizonyos részleteiből – legyen az film, fotó, zene – egy teljesen új létrehozása. Tulajdonképp montázsnak nevezhető egy elektronikus zenei remix is.

potméter
Teljes nevén ‘potenciométer’, vagyis ‘potenciálszabályozó’. Minden olyan tekerőgomb potméter, mellyel valaminek a szintjét, erejét, intenzitását tudjuk szabályozni.
Szakzsargon: poti.

rider
Az előadó kívánságlistája, melynek ugyanúgy részét képezik a fellépés profi lebonyolításához igényelt technikai eszközök és paraméterek, mint az öltözőbe kért ételek-italok és egyebek (pl. akár törölközők minősége és mennyiségre), sőt, adott esetben például pingpongasztal is.

Fénypult

rivalda
Az a lámpa vagy lámpasor, mely nagyjából a színpadi súgólyuk vonalában van, és arra hivatott, hogy kellően alaposan, ugyanakkor előnyösen világítsa meg a fellépőt, illetve az egész produkciót. Átvitt értelemben a nyilvánosságra is értjük.
Állandósult szókapcsolat: rivaldafénybe került.

soundcheck
A produkció előtti hangpróba, melynek során az adott előadó hangzásához, hangszereihez, hangjaihoz állítják be a hangrendszert.
Szinomina: beállás, hangolás.

tape
Ragasztószalag, melynek neve a színpadi és rendezvénytechnikusok világában nemesen egyszerűsödött ‘tape’-re. Minden technikus legjobb barátja, gyakorlatilag mindenre (is) jó, ragasztani, jelölni,
Szállóige: Tape it easy!

Tape

telefonhibrid
Ennek az eszköznek a segítségével lehet egy telefonáló hangját a keverőpultra juttatni, vagy egy adáshangot a telefonáló fülébe küldeni. A vonal két huzalból álló csatlakozását alakítja külön kimenettel és bemenettel rendelkező négyhuzalos csatlakozásra. Így rögzíthető és-vagy adásba adható a betelefonáló hangja.

térmikrofon
Ez egy rossz elnevezés, hiszen igazából minden mikrofon térmikrofon. Helyesebb az ‘atmoszféramikrofon’ megnevezés. Általában puskamikrofonokat értünk alatta, ez a teljes hangzás befogadására használatos, jellemzően ezek azok, melyek a koncerttermekben a közönség felé néznek, és a publikum reakcióit rögzítjük velük.

timelapse
Fotózási és filmezési technika, mikor a hosszabb idő alatt fölvett képeket rövidebb idő alatt játsszák le. A néző így fokozottan érzi az idő múlását, ezért is sokan az „idő fotózásának” is nevezik.

vip
Az angol ‘very important person’, vagyis különleges elbánásban részesítendő vendég, szó szerinti fordításban ‘nagyon fontos személy’. A vipvendégeknek általában több mindent szabad, mint egy sima vendégnek, és rendszerint ingyenesen vesz részt az eseményen. Például a főhős párja.

 

A cikk elkészítését az A38 Akadémia támogatta, ahol szeptember 20-ig, péntekig lehet jelentkezni a hangosító-, a világítástechnikus- és a mozgóképgyártó-képzésre.