Kvelertak: Sört szoktunk áldozni

// 2014-07-09

A legismertebb norvég metálzenekar, a Kvelertak (a név fojtogatást, szorongatást jelent magyarul), július tizedikén, csütörtök este fog az A38 hajón játszani (az előzenekar a kiváló stonert szolgáltató Grizzly lesz). A koncert apropóján Erlend Hjelvik énekessel interjúztunk.

Kvelertak-albumborító-részlet

Milyen kapcsolatban álltok a norvég, tradicionális blackmetal-zenekarokkal? Szoktatok együtt partyzni, kecskét áldozni, meginni a vérüket teliholdnál?
– Az évek során rengeteg kedvenc együttesemmel megismerkedhettem személyesen, a legtöbbjük pedig nagyon jó arc, és nagyon jókat lehet velük bulizni. Többnyire sört szoktunk áldozni, felhős délutánokon!

A norvég kormány még mindig támogat titeket anyagilag, hogy vigyétek az ország hírét a nagyvilágban?
– Igen, ahogy majdnem minden más norvég banda is kap pénzt. Az ország megengedheti magának ezt a luxust.

Mi a helyzet a másik bandáddal, a Djevellel? Csak hobbiprojekt, vagy amint híressé válik, azonnal kiválsz a Kvelertakból?
– Trånn Ciekals, a Djevel agytrösztje nagyjából már készen is van a harmadik album számaival, valószínűleg jövőre fogjuk kiadni az anyagot. Pillanatnyilag elégedettek vagyunk azzal, ha évente egy-két bulit lenyomunk, a banda amúgy sem az a turnézós fajta.

A Kvelertak már egy csomó kiváló bandával turnézott együtt. Kik voltak a legjobb arcok, és ki voltak a nem-annyira-jó-arcok?
– Szerencsére a legtöbb fazon, aki kiváló bandákban játszik, nagyon jó arc, csak hogy néhányat említsek: Mastodon, Black Tusk, Converge, Gojira, High on Fire, Purified in Blood, The Good the Bad and the Ugly, Spiders stb. De valószínűleg jó néhányat ki is hagytam még.

Kivel szeretnétek még turnézni, akivel eddig nem sikerült még?
– Nagyon menő lenne a Baronesszel és-vagy a Turbonegróval turnézni. Remélhetőleg egy nap majd összejönnek ezek is.

Szemmel láthatóan eléggé rá vagytok gyógyulva a baglyokra – honnan jön ez az egész őrület? Tudjuk, hogy téged baglyok neveltek gyerekkorodban (ahogy azt egy korábbi interjúban említetted), de van más ok is?
– A Westcoast Holocaust című első demónk idején kezdődött a dolog. Éppen ötleteltünk róla, hogy mit kellene a borítóra rakni, mikor a basszerosunk, Marvin, benyögte, hogy mi lenne, ha egy baglyot tennénk rá. A gitárosunk, Bjarte készítette el végül a grafikát, a bagoly pedig azóta velünk maradt. Szerintem jól illik hozzánk, hiszen a baglyok bölcs, éjjeli lények, csakúgy, mint mi.

A harmadik album borítóját is John Baizley fogja tervezni?
– Nem hiszem, itt az ideje a váltásnak. Még nem döntöttünk róla, hogy ki fogja csinálni, de már van néhány jelöltünk.

Mi a legfurcsább tetoválás a  Kvelertakon belül?
– Marvinnak van egy Alien-anusz (idegensegg) felirata, szerintem ez elég furcsa.

Középen bagollyal Erlend Hjelvik

Műkedvelő norvég sörivókként mennyire volt nehéz az amerikai turnét végigcsinálni, ahol csak pisaízű sört lehet kapni?
– Elég gyorsan megutálod a PBR-t, ami a hányadék sörök igazi királya, de van egy csomó kis sörfőzde, ahol igazán kiváló dolgokat lehet kóstolni. Ha sörről van szó, sosem könnyű a helyzet.

Lájkold Facebook-oldalunkat!