Lassan intergalaktikus fesztivál lesz a Sónarból

// 2018-05-30

Ha ez így megy tovább, hamarosan a földönkívülieknek is szól Európa egyik legjobb elektronikus zenei fesztiválja, a Sónar. 

Az 1994-es indulása óta a világ vezető zenei rendezvényei közé emelkedő barcelonai Sónar fesztivál minden év júniusában egy hosszú hétvége erejéig megtölti a város szinte összes klubját, az elektronikus zene minden válfajából merítve. A rendezvény elismertségét kísérletező jellegének is köszönheti, és idén ebben idén minden eddiginél messzebbre megy: pontosan 120 milliárd kilométerre, vagyis a Földtől 12,4 fényévre.

A Sónar nem most először kísérletezik azzal, hogy áthidalja a távolságokat. Eddig sem csak Barcelonában találkozhattunk a rendezvényeivel, hanem szerte a világon Buenos Airestől Koppenhágáig, Montréaltól Fokvárosig, Los Angelestől Hamburgig. De ezeknek semmi sem elég! Egyelőre ugyan csak virtuálisan, de a Sónar Calling GJ273b névre keresztelt programmal már a GJ273b exobolygó esetleges lakói között igyekeznek promótálni magukat – és az emberiséget.

És ez még csak nem is egészen vicc! A fesztivál 2017 októberében a norvégiai Tromsőből útjára indította az első csokor, egyenként tíz másodperces zenei üzenetekből álló hangcsomagot, a norvégiai METI-vel (Messaging Extraterrestrial Intelligence: a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvétel lehetőségeit kutató szervezet) és a katalán IECC-vel (Instituto de Estudios Espaciales de Cataluna – Katalán Űrkutató Intézet) közösen. Az első körben olyan művészek kapcsolódtak be a projektbe, mint a Modeselektor, Nina Kraviz, az Autechre vagy Jean-Michel Jarre, míg a második körbe többek között Agoria és Nino de Elche munkája került be. Összesen 36 üzenet fog 2030-ban az exobolygón landolni.

A projekt oldalán (www.sonarcalling.com) az összes kiválasztott pályamű meghallgatható, illetve egyes producerek két-három perces videóban is összefoglalják, milyennek képzelik el a földönkívülieket, hogyan kapcsolódik rövidke zenei szösszenetük az ars poeticájukhoz, és miért érezték fontosnak részvételüket a komolyan vehetőség határát súroló kísérletben.

A fesztivált idén június 14. és 16. között rendezik. Csak néhány név a veretes fellépőnévsorból: Gorillaz, Laurent Garnier, LCD Syoundsystem, Bonobo, Richie Hawtin, Diplo, Museless. Jegyeket itt lehet vásárolni.