Legendássá vált 100 Folk Celsius-dalok

// 2018-07-30

Nem is gondolná az ember, mennyi gyerekkori dallamtapadást és szállóigét köszönhetünk a frontemberét most elveszítő zenekarnak.

75 évesen meghalt a 100 Folk Celsius frontembere és utolsó alapító tagja, Orbán József. Az együttes munkássága több generáció gyerekkorára volt nagy hatással.

A 100 Folk Celsius, noha amúgy countryzenekar volt, sőt az Egyesült Államokban rangos countryfesztiválokon lépett föl, itthon az egyik legfontosabb, gyerekdalokat játszó együttesként ismert. Olyannyira, hogy az évek során összejött pár olyan dallam-dalszöveg kombináció, amely örökre a fejekben maradt – ezekből szedtünk össze párat.

Egy korai zsenge

Még mielőtt belekezdtek volna a gyerekdalok írásában, az alakulásuk idején olyan érzelmes számokat is írtak, mint a Lányok szívében lakom.

 
Paff, a bűvös sárkány

A harmadik album, a Paff, a bűvös sárkány elképesztő sikert ért el, 300 ezer (!) példányt adtak el belőle, ami még akkor is hatalmas szám volt egy gyereklemeztől. Ekkor vált gyerekzenekarrá a 100 Folk Celsius, és aki az előző évezredben született, annak alighanem megvan a címadó szám refrénje, miszerint 

Paff, a bűvös sárkány, ki senkitől se félt.

Visszatérve a countryhoz: ugyan milyen tábortűz az, ahol nem hangzik el, hogy

Vár ránk a part, hív a nagy folyó, csobban a víz, hív az Ohio

Hiánypótló alkotás az 1986-os Túró Rudi. Igen, ők mondták ki először, hogy

Túró rudi, Túró rudi / Mindenki szereti

 
Rajzfilmek

Kevésbé ismert, de a Pannónia Filmstúdió zeneszerzőjével, Pethő Zsolttal közösen ők készítették el A Nagy Ho-ho-ho Horgász főcímdalát:

A Pom Pom című számukat a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozat ihlette. Habár a sorozatnak már vége volt a tévében, amikor megírták a dalt, szép emléket állít Dargay Attila művének.

Végezetül egy tisztességes countryzenekar nem létezhet olyan szám nélkül, amelynek az országút a témája:

Országút, vigyél haza, hol az otthonom, vigyél oda!

 

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!

Címlapkép: Wikimedia