Mi már láttuk a BP Undergound második filmjét – Hip Hop

// 2018-08-02

Bemutatták a BP Underground második dokumentumfilmjét, ami ezúttal a 90-es és 2000-res évek alternatív hip-hop szubkultúrájába ad betekintést.

A Koltay Anna-Turán Eszter duo által készített mozi megszólaltat mindnen fontos szereplőt, akik meghatározó arcai és mozgatórugói voltak a rendszerváltást követő magyaroszági hip-hip szcénának. A szerzőpárossal első anyaguk kapcsán januárban készítettünk interjút, amiben a lányok már elárulták néhány megszólaló nevét és azt is, hogy a 3. rész a rockzenével foglalkozik majd.

A film olyan városi csomópontokat érint, mint akár a Filatorigát, a Maszk klub vagy a Kultiplex, felemlegetve olyan bulikat, mint a Fila Rap Jam, a Gimmeshot vagy akár a G-Pont, illetve a Mikrofonpartik, vagy OSG-k. Bemutatja a színtér fontosabb szereplőit a rapperek, MC-k és DJ-k mellett a graffiti kultúrától a roma hip-hop-on és a női előadókon át a breakesekig bezárólag – írják ajánlójukban.

 

 A zártkörű bemutatón volt szerencsénk részt venni, ahová eljött szinte mindenki, aki megszólalt a filmben, hogy a vetítés előtt és alatt együtt nosztalgiázzon és gratuláljon az alkotóknak. A remekül sikerült teltházas premier után pedig nem ért véget az este, ugyanis a filmben többször is felbukkanó DJ Györemix! és DJ Quick szolgáltatták a bólogatáshoz és integetéshez szükséges zenei aláfestést.

Akinek tetszett az első rész és nagy vásznon szeretné megnézni az alkotást, a Bem Moziban elcsípheti a nyilvános vetítések egyikét.

Az alkotókat az alábbi linken támogathatjátok, munkájukat itt tudjátok követni Facebookon. Bízunk benne, hogy a tervezett harmadik rész is elkészül, mert egy igazán hiánypótló és alapos, csodaszép fotózással és rengeteg archív felvétellel gazdagított anyagot láthattunk.

Furcsa véletlen, hogy a két nappal a vetítést követően felrobbant a magyar internet, amikor Kate McKinnon színésznő az egyik legnézettebb talkshowban szinte hibátlan magyar kiejtéssel rappelte el az Animal Cannibals egyik legismertebb korai dalát, amit sorfőrje, Erik tanított meg neki. Aki esetleg nem látta volna, alább megtekintheti a színésznő produkcióját.