Minden, amit eddig tudunk a 2019-es Szigetről

// 2018-11-28

Megvan már egy sor nagy név a legnagyobb hazai fesztivál jövő évi programjából. A koncepcióról és a drágaságról is kérdeztük a szervezőket. 

A szervezők a jelek szerint igyekeznek betartani az ígéretüket, mely szerint idén az utóbbi évekhez képest változatosabb lesz a 2019-ben augusztus 7. és 13. között zajló Sziget zenei programja. Mondhatjuk, hogy a tavalyi felhozatal után nem volt magasan a mérce, de inkább örüljünk, tényleg nagy nevekkel támadnak, és nem csak a mainstream stílusok kedvelőinek lesz jó.

“A költségvetésünket úgy tervezzük, hogy a nagyszínpadi headliner sorba olyan neveket tudjunk elhívni, akikre eddig nem volt keretünk. Évről évre több pénzt teszünk félre olyan nevekre, akik kimondottan közönségkedvencek, a rájuk elkölthető limitet emeltük és emeljük meg folyamatosan. Fontos eleme ennek a tervnek, hogy a ‘Sziget-élményre’, azaz a dekorációra, különleges programhelyszínekre, kísérő programokra sem költünk kevesebbet, sőt ott is lesz valamekkora költségnövekedés”

– válaszolta a Koncertblognak Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője. A frissen bejelentett fellépők névsorát elnézve a törekvések eddig sikeresnek tűnnek.

 

Huszonnégy új előadó

A legerősebb név a Foo Fighters, ők a fesztivál utolsó napját hivatottak felejthetetlenné tenni. Vagyis végre nem egy mainstream dj zárja a fesztivált a nagyszínpadon, ahogy az elmúlt években. Na és hogy lehetne ez még jobb? Például egy Twenty One Pilots-koncert nagyot ütne. Dave Grohlék magukban is elvinnének egy estét, így majd két, arénákat púposra tömő világsztár zárja a Szigetet.

Persze a többi napot sem kell félteni, jön Martin Garrix, sorozatban hamradszor, Florence + The Machine, akiktól a kritikusok különösen jó koncertet várnak, augusztus 8-án pedig az angol The 1975 indie-zenekaré a főszerep. És ahogy már korábban kiderült, a fesztivált Ed Sheeran nyitja.

Habár színpadi bontás még nincs, a nagyszínpad valószínűleg valahogy így alakul majd 2019-ben:

  • Szerda: Ed Sheeran
  • Csütörtök: The 1975
  • Péntek: Martin Garrix
  • Szombat: ?
  • Vasárnap: ?
  • Hétfő: Florence + The Machine
  • Kedd: Foo Fighters és Twenty One Pilots

A hivatalos program erre enged következtetni, na meg arra is, hogy két jó nagy név még várat magára, ugyanis szombatra és vasárnapra még nincs olyan fellépő, aki headliner lehetne. Szombatra eddig csak Tamino biztos, vasárnapra pedig a Jungle és a Parcels.

A most nyilvánosságra került Sziget-fellépők hosszú listáján ott van továbbá az angol énekes-zeneszerző Richard Ashcroft, a walesi indierock-posztpunk Catfish and The Bottlemen, a brit elektronikus-indie trió, a Chvrches és a londoni illetőségű, modern soulban utazó kollektíva, a Jungle. Pár éve a Sziget egyik legnépszerűbb koncertjét adta a Kodaline, és még van egy tucatnyi fellépő: The Blaze, Maribou State, Idles, Superorganism, Pale Waves, Parcels, Boy Pablo, Frank Turner & The Sleeping Souls, Of Mice & Men, Frank Carter & The Rattlesnakes, Gang Of Youths, Alma, Yungblud és a belga-egyiptomi Tamino. Őket természetesen mind meg lehet már találni a Sziget hivatalos programjában.

Csak így tovább

Korábban az Apey & the Pea frontemberét, Áron Andrást kérdeztük arról, hogy mi a helyzet a metállal a fesztiválokon, tavaly ugyanis ők voltak az egyetlen metálzenekar az egész Szigeten. Valószínűleg a szervezők is látták, hogy ez annyira nincs rendben, jövőre jobb lesz a helyzet, jön az Of Mice & Men és a Foo Fighters is. Ezen kívül sok külföldi és hazai előadó hiányzik még, akik között simán rejtőzhet még néhány underground formáció.

Erről is megkérdeztük a Szigetet:

Várható, hogy lesznek undergroundosabb előadók is?

“Büszkék vagyunk arra, hogy évről-évre számtalan zenei (és nemcsak zenei) csemegét kínálunk a Sziget programjában, ezeknek sokszor akár külön helyszínt is szentelve. Az underground zene igen erősen megjelenik az A38 sátor, az Európa Színpad és sok más kisebb helyszín programjában is, de igyekszünk ilyeneket időről időre a Nagyszínpadra is felcsempészni. Az alternatív elektronikus zenének is önálló helyszíne van a Colosseumban, tehát igen, továbbra is komoly hangsúlyt kap az underground és a feltörekvő, új és érdekes zenekarok, produkciók színpadra állítása.”

A drágább jegyekért miben kap többet a közönség jövőre, mint idén? Így valószínűleg még kevesebb magyar tud majd ellátogatni a fesztiválra, terveztek tenni valamit ez ellen?

“Az, hogy a Sziget-jegyek drágák, egy olyan sztereotípia, ami már régen nem igaz, ha kontextusba helyezzük az árakat. Bármelyik szigetes headliner budapesti fellépésére kerülne annyiba a ‘sima’ koncertjegy, mint amennyibe egy Sziget-napijegy kerül, ahol akár 3-4 teljes értékű koncertet is megtekinthet a látogató úgy, hogy előtte-utána még bulizhat, művelődhet, cirkuszba mehet, színházat nézhet stb.

Illetve azt is érdemes megfigyelni, hogy magyarok ezrei utaznak Bécsbe, Pozsonyba, de akár messzebbre is egy-egy olyan fellépőért (sokkal magasabb jegyárakkal és utazási, illetve szállásköltségekkel), akiket most már a Szigeten is megnézhetnek, ezért egyáltalán nem gondoljuk, hogy kevesebb magyar jönne majd a Szigetre. Sőt, a 2018-as szezonban ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk, aminek nagyon örülünk, mert számunkra a hazai közönség legalább annyira fontos, mint az, hogy a Sziget egész Európában egy ismert és vonzó szereplője legyen a fesztiválpiacnak.”

– válaszolta Kádár Tamás.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!