Mr. President aka Layzee: Nekem az a fontos, hogy szórakoztassam az embereket – interjú a Total Dance Festivalon

// 2015-04-01

Ha nem láttuk volna, el se hinnénk, mennyire dübörög a retró manapság – a 2010-es évek második Total Dance Festivaljan megint vagy tízezer ember csápolt a kilencvenes évek legnagyobb nemzetközi és magyar sztárjaira. A fő-fő attrakció a 2 Unlimited volt, de nagyot gurított a Brooklyn Bounce (előzetes interjúnk velük), Ice MC, az E-Rotic és Mr. President aka Layzee is. Fellépése után őt kaptuk el interjúra a backstage-ben – kiderült például, hogy mint a hajósok, ő is minden városban, országban, ahol időről időre szerepel, tart egy nőt, aki igazából egy énekesnő, akivel színpadra lép – ő Magyarországon Erika. De az igazán durva, hogy a Coco Jumbo alkotója éppen egy furulyás lemezt készít egy lengyel furulyaművész hölggyel a lengyel piacra.

Úgy éreztük, modern hangzásvilágot sikerült belecsempészni a programodba. Zeneileg te vagy a felelős a show összeállításáért?
– Igen, én csinálok mindent, én vagyok a show producere. Nagyon fontos, hogy olyan számok legyenek benne, amivel szórakoztatni tudom az embereket – nekem ez a legfontosabb. Ha egy szerelmes számot adnék elő, az nem lenne szórakoztató, hanem sokkal személyesebb lenne, így nem jutna el a tömeghez, legfeljebb egy-két emberhez. Olyan számokat választok, amiket az emberek éreznek.

Tetszett, hogy olyan számokat is játszottál, mintf az I like to Move It Reel to Realtől, vagy a Boom, Boom, Boom az Outhere Brotherstől, melyek megjelenésükkor még undergroundok voltak, és csak később lettek a popkultúra részei. Régóta szereted ezek a számokat, esetleg hatással voltak a zenei stílusodra?
– Abszolút. Régebben dj voltam, és annak idején nagyon szerettem ezeket a lemezeket pörgetni. Aztán, mikor már a show-n dolgoztam, úgy éreztem, meg kell törnöm a szettem valamivel, hogy kontrasztos és még szórakoztatóbb legyen. Így olyan számokat választottam, amikbe bele tudtam helyezni magam, mert például ha egy Haddaway- vagy egy Dr. Alban-számot énekelnék, az nem lenne hiteles, senki sem hinné el. A lényeg, hogy a szám közel álljon hozzám, hogy az embereknek fel se tűnjön, hogy eredetileg nem az én számom.

I Give You My Heart – videó a közönségből

Már sokszor jártál nálunk, sikerült látnod valamit az országból is, vagy csak lenyomod a show-t, aztán spuri haza?
– Persze, imádom Magyarországot. Utoljára a Várat és Buda több részét is bejártam, sőt a felmásztunk több dombra is. De jártam már Debrecenben, Miskolcon és más városokban is. Egész sokat láttam az országból. Mindig igyekszem megismerni az országot, ahol fellépek. Nem mindig van rá idő, de megteszem, ami tőlem telik.

Meggyőző volt Erika, az énekesnőd. Hogy találtál rá?
– Nos, a sztori az, hogy minden országban van egy lány, akivel együtt dolgozom. Logisztikailag, és üzletileg is egy jó húzás ez. Így olcsóbb a promóternek is. Viszont rájöttem, hogy ezzel ugyan pénzt spórolok, de a minőségen azért általában viszont vesztek. Aztán egy ismerős mutatott be Erikának, aki egyszerűen tökéletes volt. Tudott énekelni, mozogni, sőt, értette a műsoromat. Minden számot ismert, már azelőtt, mielőtt odaadtam neki. És még nagyon csinos is, a srácok odáig vannak érte, és ez sem elhanyagolható szempont; a lányok, akikkel idáig dolgoztam, szintén csinosak voltak.

Layzee Erikával

Mivel már sokan voltak a Mr. Presidentben, gondolom nem probléma a számodra mindig új emberekkel dolgozni.
– Nem, dehogy, ráadásul én nem is az eredeti fickó vagyok, viszont az utóbbi tíz-tizenöt évben én voltam az egyetlen állandó tagja az együttesnek, így ha lecserélek egy lányt, az nem jelent különösebb problémát nekem. Már jó ideje sokan csak úgy hívnak Mr. President, de az én művésznevem a Layzee!

És hogy kaptad vagy választottad ezt a nevet?
– Azért kaptam, mert notórius késő voltam, és egyszer egy vokált kellett felénekelnem, és amikor megérkeztem a stúdióba, mondták, hogy elkéstem – egy héttel. A producer még hozzátette: “Mert annyira lusta – lazy – vagy, aztán meg felbukkansz egy héttel később.’ Ez egy jó lecke volt, és azért tartottam meg a nevet, hogy emlékeztessen, hogy írjak le mindent, és lehetőleg ne késsek el sehonnan.

Mit csinálsz, amikor nem lépsz föl, mivel töltöd a hétköznapokat?
– Csak a zenével foglalkozom akkor is. Van egy kis kiadóm, a Diesel Records, így többnyire zenét szerzek. Most épp egy lengyel lánnyal dolgozom együtt, aki furulyán játszik, én pedig modern edm-house-szal egészítem ki. Hamarosan összejön egy albumnyi szám, amivel már lehet turnézni is. Kábé karácsonyra lesz kész az album.

Mindent te csinálsz a produkcióban?
– Nem, ő írja a dallamot, amiben elképesztően jó a kisasszony, én pedig a szöveget, és együtt döntjük el, kell-e bele még valami. Ő nagyon ért ahhoz, amit csinál. Először a lengyel piacot célozzuk meg, és ha működik, akkor egy nagyobb kiadóval betámadjuk Európát is.

Rendszeresen dolgozol nagyobb kiadókkal? Van bejáratott vagy kedvenc céged?
– A zenémnek rólam kell szólnia, ha bevonok nagy kiadókat, akkor ez nem történhet meg, beleszólnak sok mindenbe. El kell számolni, mire költöm a pénzt, és mindenre engedélyt kell kérni. Vagy írnak egy szerződést, ahol a végén húsz százalékot kapok, csakúgy, mint a legtöbb internetes lemezcégnél, mint például a Beatportnál, a végén szinte semmi sem marad… Mondjuk nem is az eladások miatt csinálom, hanem mert vannak, akik kíváncsiak arra, ha kijön valami tőlem. És ez motivál engem.

Mit tartogat a jövő számodra?
– Szeretnék egy albumot kiadni, Erikával. Az idő repül, és én sem leszek fiatalabb, és ezt nem lehet az idők végezetéig csinálni, ezért szeretnék felépíteni egy előadót, vagy előadókat, akik folytatják, én pedig producelem őket.

Mikor fog kijönni az album?
– Nem szoktam ennyire előre tervezni, amikor van elég szám felvéve, nagyjából a fele, akkor kitűzök egy dátumot, amit mindenképp szeretnék tartani később.

A fesztiválról

Az idei első Total Dance Festivalon a szervezők okultak a tavaly novemberi első buli tapasztalataiból. Kapunyitás például már este hatkor megtörtént, hogy a fél kilences show-kezdés előtt mindenki kényelmesen be tudjon menni. A bejárat is a sokkal nagyobb területet adó egyes Hungexpo-kapunál volt, így nem voltak olyan tumultuózus jelenetek, mint ősszel. Az egész sokkal fesztiválosabbra volt véve, a bulinak a novemberinél sokkal tágasabb teret adó G-aréna mellett nagy terület állt rendelkezésre, szabadtéri, de fedett asztalsorokkal és padokkal, büfékkel, dohányzóhelyekkel. És már kiírták a következő Total Dance Festivalt, november utolsó szombatjára, 28-ra. Illetve a júniusi Budavári Sörfesztivál pénteki napját elnevezték Total Dance-napnak, melyre nem más tér vissza, mint Dr. Alban.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!