Odett is a Blondie-t nyalja – kedden az Arénában az ifjú tehetség és a kultbanda

// 2014-09-05

Negyvenéves pályafutása során először szeptember kilencedikén, kedden koncertezik Budapesten a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának máig ünnepelt kultbandája, a Blondie. A Papp László Budapest Sportaréna közönségét este nyolctól hangolja Odett, Debbie Harryék pedig este kilenc körül lépnek színpadra. Kapunyitás este hétkor, a koncertre jegyeket is sorsolunk. És talán a Live Nation oldalán is kaphatók még tikettek.

Odett után jön a Blondie

A Blondie mindig bízott színpadi erejében és jól megírt slágereiben, ezért keddi budapesti fellépésre is különösebb díszletek és látványtechnika nélkül készülnek. Sőt, a hatfős zenekar véletelenül sem egészül ki további zenészekkel és vokalistákkal. Azért a kétszáz négyzetméteres színpadra kerül három vetítőfal.

A bandának egyébként sincsenek extra igényei, az öltözőbe mindössze egy kanapét, egy állólámpát és egy tükröt kérnek. Saját szakács sem utazik velük, inkább belekóstolnak a magyar konyha finomságaiba vagy a további helyi kínálatba. Az itthoni zenei piac iránti érdeklődésüket mindenesetre jelzi, hogy elkérték a szervezőktől a budapesti lemezboltok listáját.

A Blondie előtt a köztévé Nagy-szín-pad című tehetségkutatójának üdvöskéje, az underground-körökből már régebbről ismert Odett lesz. Az énekesnő éppen huszonhatodik születésnapját ünnepli egy nappal a koncert előtt, legszebb ajándékaként pedig másnap este nyolctól a  kultbanda előtt fűtheti be a közönséget. Jóllehet még meg sem született, mikor a Blondie 1982-ben föloszlott – szűk tizenöt évre. Lássuk, hogyan lelkendezik az énekesnő:


„Nem nagyon befolyásolják a példaképek az előadásaimat, de inspirációt és energiát azért merítek belőlük bőven. A banda zenéje és szövegei, ráadásul Debbie Harry személyisége, előadói hozzáállása, összetéveszthetetlensége kamaszkorom óta lenyűgöznek. Az első meghatározó daluk számomra az Accidents Never Happen volt, és máig ez a kedvencem tőlük” – így Odett.

Érdekes Blondie-tények

A kedves szavak után következzék néhány trívia a Blondie-ról, melyekről talán még Odett sem tudott. A zenekar zenei agytörsztje, Chriss Stein a hetvenes évek elején költözött New Yorkba, és a helyi sztárbanda, a New York Dolls inspirálta zenekar alakításra. Chriss 1973-ban találkozott Debbie Harryvel a The Stillettos együttesben. Azóta dolgozik együtt a gitáros és az énekesnő hosszabb-rövidebb megszakításokkal, de majd két évtizeden keresztül szerelmi szál is összekötötte őket.

A Blondie 1974-ben alakult Angels & The Snake néven, de csakhamar a szöszi énekesnő beceneve lett a zenekar végleges neve, melyhez megannyi sláger fűződik. Mielőtt szárnyára kapta volna őket a világhír, már rendszeres vendégei voltak New York-i kultkluboknak, így a CBGB-nek és a Club 51-nek. Azokban pedig lemez nélküli banda nemigen léphetett föl.


Talán legnagyobb slágerüket, a Heart of Glass-t már 1975-ben megírták, akkor még rockos hangszerelésben. A jól ismert 1979-es verzióban pedig a Bee Gees és a Kraftwerk hangzását óhajtották ötvözni. Végül a diszkókban robbant igazán nagyot a sláger. A videoklipben tutira játszottak, amikor Debbie szexualitását hangsúlyozták. Ez emelte fergeteges hatású stílusikonná az énekesnőt, és okozott nem kis feszültséget a zenekaron belül, ami egészen az 1982-es föloszlásig vezetett.

A banda 1996-ban állt össze újra, eredetileg három koncert erejéig. A közönség azonban nem érte be ennyivel, így egy visszatérő turné lett az újraegyesülésből. Azóta időközönként előkerülnek, idén éppen alakulásuk negyvenedik évfordulóját ünneplik egy világ körüli turnéval. Az egyetlen olyan amerikai zenekar koncertezik végre Budapesten szeptember 9-én, melynek három évtizedben, az hetvenes, a nyolcvanas és a kilencvenes években is volt listavezető dala brit toplistán.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!