Ozorán idén összeáll a psytrance Mozartja és Beethovenje

// 2019-06-11

Sőt, Shpongle és Eat Static alkalmi duóján kívül is lesz egy sor nem mindennapi összjáték az O.Z.O.R.A. Fesztiválon. A Pink Floyd-élménytől Mandelbroton át Jeff Mills projektjéig.

Több kimerítő ajánlót írtunk már az O.Z.O.R.A. fesztiválról az elmúlt években. Volt miről, mert a buli egyszínpados psy-fesztiválból mostanra sokhelyszínes, széles zenei skálán mozgó eseménnyé nőtte ki magát. A mai Main Stage-en mindig is a psy különböző irányzataié volt a főszerep, a Pumpui-sátor szintén a gyorsabb ütemeké, de itt már a technótól a house-ig el-elkalandoznak az előadók. A chill helyszín mindig is a lassabb, de psy-hangzásvilágú zenéknek adott otthont, csak közben Chill Dome, majd Dome lett belőle. Aztán megszületett a Dragon Nest, ahol inkább zenekari felállások, többtagú formációk adnak koncerteket, a világzenétől a dubon át a reggae-ig, folkig, experimentálig. Tavaly óta van Ambyss, ahol kifejezetten az ambient és a nagyon lassú, meditatív, csak hallgatásra való muzsikák szólnak. Az Artibarnban és a többi kisebb helyszínen szabad a stílus, néha alkalmilag összeálló formációkat is lehet látni. Egyszóval a szervezőknek szemlátomást szívügyük, hogy időről időre megújítsák a kínálatot.

Ebben a forgatagban már évek óta tapintható trend, hogy a nagynevű sztárzenészek és a kevésbé ismert, feltörekvő produkciók mellett feltűnnek olyan eseti, egyedi kollaborációk, amelyekkel sehol máshol vagy csak nagyon ritkán találkozhatunk. Ezekkel lehet egy line upot igazán izgalmassá varázsolni! Eleve különleges alkalom, ha olyan zenészek állnak együtt színpadra, akik korábban nem zenéltek együtt, és szó szerint nagyot tud szólni, ha két különböző világból érkező tálentum összedobja, amije van. Persze rosszul is elsülhet, az Artibarnban legalábbis volt már rá példa, hogy hét nagyágyú spontán összeállása során elveszett a gyermek a bábák között. De nem ez a jellemző. Lássuk, idén milyen különleges együttműködésekre számíthatunk!

Kezdjük rögtön a fesztivál első koncertjével a Beyond the wall névre keresztelt előadással, melyet egyszerűen úgy írnak le, hogy „The Pink Floyd experience”. Három alkalommal volt hallható ez a produkció Los Angelesben, aztán most Dádpusztán. Miről van szó? Scott Page és Roberta Freeman a Pink Floydból összeállt egy szupergroupba egy csomó nagy öreggel, akiknek valaha élő tapasztalat volt a Pink Floyd, és együtt eljátszanak a gondolattal, hogy milyen lenne a zenekar, ha a mai korszellemnek megfelelően játszana. Gaudi kezeli majd a szintetizátorokat és a theremint, de rajtuk kívül lesz még kilenc zenész a színpadon, akik többek között játszottak a Fishbone-ban, Kid Rockkal vagy éppen együtt léptek fel Dr. Drével vagy Michael Jacksonnal. Valószínű már ezért az egy produkcióért megérné lemenni a fesztiválra.

A már többször nagyszínpados Novelty Engine egy laza improvizáláson alapuló kollektíva. Bár kollabnak hívni talán túlzás, tekintve, hogy jól megvannak együtt évek óta, egyik zenésznek sem ez a fő produkciója, sokkal többet lépnek fel külön-külön, mint együtt. Ajja hívta életre, és tavalyhoz képest átalakuláson ment át a csapat: kiszállt a két öreg jamaikai, Cedric Myton és R.Zee Jackson, valamint Vlastur, érkezett viszont Steve Hillage és Miquette Giraudy a System 7-ből, Clive Deamer, aki a Portisheaddel és Roni Size-zal is együtt dolgozik dobosként. Ajja és Dick Trevor ismerős lesz a régebbi tagok közül.

Szintén a Main Stage-en lesz hallható az ESP névre keresztelt duó produkciója, amiben két veterán psy-előadó, Space Tribe és Electric Universe dolgozik együtt. 2006-ban adtak már ki közös albumot, de nem mondhatjuk, hogy minden héten együtt lépnek fel, mindenképpen rendhagyó hangzásra lehet számítani.

Hasonló szerzet az Alpha Portal, amennyiben Ace Ventura és Astrix közös projektje szintén nem új koncepció. Zeneileg egy gyorsabb, ütősebb, mélyebb Ace-produkciót kell elképzelni.

Ami viszont friss (2018-as) kollaboráció, az a Strontium dogs: Merv Pepler, azaz Eat Static és Martian Arts közös projektje. A két fickó kölcsönösen rajong az old school acid hangzákért, produkciójuk egy acid-techno modular live formájában fogja szórakoztatni a közönséget.

A Mandelbrot is veteránok új játszótere: Lucas, aki jelenleg a TIP Records vezetője (és egyébként Raja Ram veje) összeállt Earthlinggel, akit dj Celliként is ismerünk, de részt vett az Everblast és a Vacos Locos projektben is – a kilencvenes évek óta tapossa a pultokat.

A Dome-ban egyenesen a psy Mozartja és Beethovenje húzza majd együtt: Shpongle és Eat Static először áll majd közösen színpadra, hogy Shpongle Static néven live-ozzon.

Az AAAH YEAH projekt is egy relatíve új (nagyjából féléves) dub-downtempo formáció, Dickster (Dick Trevor) és Regan áll mögötte. Egyelőre csak remixek elérhetők tőlük, szóval csak ők tudják, mi fog történni a színpadon.

A Dragon Nest is tartogat meglepetéseket. Fellép a detroit techno atyja Jeff Mills és Tony Allen, aki sok ideig volt Fela Kuti dobosa. 2018-ban bedobták őket egy stúdióba, és megnézték mi jön ki belőle. Egy album biztosan kijött Tomorrow comes the harvest címmel, de valószínűleg nem egyszerűen az album számait fogják lejátszani.

Szintén két nagy öreg kollabja lesz Gaudi és Youth fellépése. Gaudi nagyon aktív ebben az évben, oroszlánrésze van az említett Beyond the wall nyitó ceremóniában, és szólóban is fellép a Dome-ben. Társa a Dragonban egy legendás angol producer, aki egy suliba járt Alex Patersonnal (The Orb), ő alapította az első psy-kiadók egyikét (Dragonfly Rec) és olyanokat producálgatott, mint a Take That, Tom Jones, a Guns n’ Roses, az Erasure és a U2.

Az Ambyss a tavalyi próba után feltűnően komoly programot ígér. Eat Static itt is összeáll, nem mással, mint Ed Wynne-nal, aki az Ozric Tentacles mögött álló zenei agy. Élő ambient-improvizálás lesz a terítéken.

Ugyanitt hallhatjuk majd Gabriel Le Mar és Robin Triskele produkcióját. 2016-ban jöttek össze a Puretone Resonate Festivalon és 2017-ben már megmutatták magukat a Dome-ban Ozorán is, de bőven beférnek a válogatásunkba – keverik a dj-zést az élővel, továbbá a dubot a legkülönfélébb zenékkel, egészen a technóig.