Pornómozitól a metál föltalálásáig – Judas Priest-sztori pontokba szedve

// 2018-07-18

Zenei korszakot alkottak, öltözködési divatot diktáltak, plusz ők használtak először színpadi effekteket.

A Judas Priest most nyáron tesz egy kört Európában az új lemezévels, a Firepowerrel, és szerencsére Budapest is érintett. A Papp László Budapest Arénában lépnek fel július 27-én, pénteken este, jegyet a Live Nation oldalán és a Ticketprón lehet venni, a Facebook-esemény pedig itt van.

 

Itt van pár érdekesség róluk, ha éppen klasszikusrock-műveltséget villantanál:

  • A Rolling Stone mértékadó és széles körben elismert listáján, melyre a száz valaha volt legjobb metálalbumot szedték össze három anyaggal is szerepelnek, ráadásul elég durva helyeken: övék a harmadik (British Steel), a 12. (Screaming for Vengence) és a 43. hely (Stained Class) is.
  • A nagy/legendás/korszakalkotó stb. trashmetal-négyesből hármat, a Slayer, a Megadeath és a Metallicát alapvetően meghatározták inspirációikkal.
  • A nevüket egy 1967-es Bob Dylan-szám ihlette, a The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest. A basszusgitárosuk, Bruno Stapenhill ötlete volt felvenni a nevet, a többiek erre állítólag azonnal bőszen bólogattak.
  • A banda frontembere, Rob Halford mielőtt a világ egyik leghíresebb metálénekesévé vált, egy pornómoziban aka peepshow-ban melózott, majd színpadi világosítóként kereste a kenyerét. Utóbbi egy nagyon fontos, úttörő szkilljükhöz is hozzájárult, sőt megteremtette azt: egy csomó ideig ugyanis csak ők használtak színpadi effekteket metálzenekarként.
  • A British Steel albumuk borítóját a lengyel festőművész, Roslaw Szaybo készítette, aki amúgy utálja a metált. (Lehet, jobban szerette azokat a munkáit, mikor Janis Joplinnak vagy Carlos Santanának készített covert.) A lemez címét egyébként gitárosuk, Glen Tipton egyik korábbi munkahelyétől, a British Steel vállalattól nyúlták. Hát, túl sokat nem gondolkoztak, mégis mennyire bevált!
  • Megvan a 2001-es Rocksztár című film Mark Wahlberggel és Jennifer Anistonnal? A film Tim Owens történetét dolgozta fel, aki 1996 és 2003 között helyettesítette Halfordot. Egy Judas Priest-tributebandban fedezték föl, ő volt az egyetlen, aki utánozni tudta Halford sikolyait.
  • Már a hetvenes években divatot teremtettek – az öltözködésükkel is, a nyolcvanas évek glamrock-bandái a Judas Priest ruhatárából öltözködtek. Sőt, ha nagyon messzire megyünk, ők alapozták meg a H&M mostanában menő kollekcióját, minek eredményeképpen a Balaton Soundon is Ramones-pólókban flangálnak a partyzók.

  • Több mint harminc évet vártak az első Grammy-díjukra, melyet 2010-ben kaptak meg.
  • Az énekes, Halford rendelkezik néhány szólóprojekttel, de más együttesekhez is beugrott párszor. 1992-ben két koncert erejéig helyettesítette a Black Sabbath akkori énekesét, Ronnie James Diót, majd 2004-ben Ozzy Osbourne-t, amikor is a sötétség hercegét utolérte a nátha.

  • Halford amúgy tele van luxusautókkal, a gyűjteményében van Aston Martin, Corvette, egy speciális Mustang, és persze mellette néhány Harley Davidson motor. Ezeket néha a koncertekre is magával viszi, és felhajt velük a színpadra. Ehhez képest hétköznap egy 2006-os Cadillac DTS-sel jár, mondván, megbízható, nem feltűnő, és senki nem akarja ellopni.

Természetesen ők is bekerültek a Simpson családba. Viszont a rajzfilm készítői elrontották a Judas Priest műfaját, heavymetal helyett deathmetalnak bélyegezték. A rajongók hatalmas dühben törtek ki, ezért a készítők Barttal vezekeltek, aki a következő részben százszor felírta az iskolai táblára, hogy a “Judas Priest nem deathmetal”.

 

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!