Puncik Putyin ellen – Pussy Riot Theatre az Akváriumban

// 2018-03-07

Március 12-én, hétfőn új produkciójával, a Pussy Riot Theatre-rel lép föl az Akváriumban az orosz szabadságharcos punkrockbanda, a Pussy Riot maradványa. A lányok nemcsak Putyin-ellenes performanszaikról, hanem az orosz elnök börtönéről is mesélnek a Pussy Riot Theatre című projektben. Megvan a jegynyertes!

A Puncilázadás név mögött egy polgárpukkasztó feminista társaság áll. A punk-rock performanszokban utazó 12-15- fős lánybanda 2011 választási kampánnyal terhelt késő nyarán bukkant föl a moszkvai metró különböző állomásain. A lányok a szerintük durván szexista Vlagyimir Putyin autokratikus rendszere, illetve konkrétan a választások meghamisítása ellen tiltakozva alapozták meg a hírnevüket.

Ahogy azonban durvult a helyzet, úgy következtek az álarcban és színes harisnyában parádézásnál erősebb akciók.

2011 december 11-én a moszkvai 1-es számú fogház tetején tiltakozott a Pussy Riot a Putyin feltételezett választási csalásával szemben tüntetők tömeges letartóztatása ellen. Leghíresebb akciójuk pedig 2012. február 21-én volt, a Megváltó Krisztus székesegyház ikonosztáza előtt, ahol is a Szűzanya, zavard el Putyint! című, közösségi médiát és világsajtót bejáró műsorát mutatta be a csoport.

Vallásgyalázás?

Három tagot a helyszínen letartóztattak, másik kettő elmenekült Oroszországból. A 2012 augusztusában megszülető ítéletben, mely két év börtönnel sújtotta a bíróság elé állított Pussy Riot- csajokat, vallásgyalázó fölforgatásról van szó, nem pedig politikai akcióról.

A szabadulás végül a közelgő téli olimpia (2014, Szocsi) miatt éppen szebbik arcát mutató Putyin kegyelméből jött el Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina számára.

„Ha lett volna lehetőségem, visszautasítom a kegyelmet”

– mondta Aljohina a szabadulása után.

2011 őszének és 2012 telének forró napjait, valamint a börtönéveket is alaposan kitárgyalja Marija Aljohina Riot Days című önéletrajzi könyve. Ez az alapja a március 12-én az Akváriumban látható Pussy Riot Theatre-nek, melynek színpadra vitelében Alekszander Cseparuhin zenei producer segített. A darabot négy Pussy Riot-tag mutatja be a budapesti közönségnek: Aljohina mellett Kiril Maseka és az AWOTT (Asian women on the telephone) duója, Násztya és Max.

A kedvezményes elővételes jegyek 4900 forintért, a helyszíniek 5900-ért kaphatók.

 
Játék

Hová valósi anyai ágon a szintén erősen politikus Moderat trió tagja, Gernot Bronsert? (Segítség tavalyelőtti interjúnkban.)

A megfejtéseket március 10-én, hétfőn délután 2-ig vártuk a [email protected] címre Pussy tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül egy nyertest választottunk, aki másodmagával ingyen mehet a Pussy Riot Theatre-re, az Akváriumba. A nyertes: Dávid Eszter. Őt e-mailben értesítettük, egyben közöltük vele a buliba bejutás módját.