Seattle pszichéje Budapesten – Alice In Chains a Parkban

// 2018-06-28

Nem túl gyakran tévednek erre, az eddigi egyetlen koncertjük még 2009-ben volt a megboldogult PeCsában.

Bár minden július így kezdődne. Persze nem fog, de emiatt duplán ki kell élvezni a kultikus seattle-i grunge-zenekar koncertjét július 1-jén, vasárnap a Budapest Parkban. Na de miért is érdemes egy olyan koncertre elmenni, ahol az eredeti énekes már 16 éve meghalt? Megmondjuk.

Autentikus seattle-i életérzés

Seattle-ben van valami a levegőben vagy a csapvízben, esetleg a szüzek aurájában, nem tudom. Az biztos, hogy az élet kemény lehet a kikötővárosban, ahol ráadásul sokat esik is. Igazi melegágya ez a depressziónak, a droghasználatnak és a kemény rockzenének, ez nem is lehet kérdés.

Mára két együttes maradt aktív a kilencvenes évek grunge korszakából, és ha már csak Prágáig merészkedik a Pearl Jam, akkor az AIC az egyetlen lehetőségünk magunkba szívni némi dohos, szürke, érzően vontatatott metált.

William DuVall

Layne Staley egyedülálló énekstílusa elképesztően passzolt a Jerry Cantrell által összerakott zenékhez. Amikor 2002 április 20-án túllőtte magát (pont 8 évvel Kurt Cobain öngyilkossága után), mindenki azt hitte, hogy az együttes legnehezebben pótolható tagja ment el. Layne halála után többen is próbálták betölteni a helyét, többek közt a Pantera frontembere, Phil Anselmo vagy a Damage Planből ismert Pat Lachman, de még maga James Hetfield is (igen, az) is tett egy próbát.

Ezek azonban hamvukba halt próbálkozások voltak. Aztán a 2006-os rövid turnéra sikerült megnyerni William DuVallt, aki szinte tökéletesen hozza Layne hanglejtését és stílusát. Így Jerrynek nem kellett irány váltani, maradhattak a jól bevált recepteknél.

Dinók

A 2009-es koncert előtt jelent meg az első poszt-Layne album, a Black Gives Way To Blue, melyről négy számot is hallhattunk a PeCsában anno. 2013-ban jelent meg a nagyon jó hangulatú The Devil Put Dinosaurs Here, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk hogy működnek ezek élőben: a Hollow-, a Phantom Limb– vagy a Stone-féle zúzás.

Rainier Fog

Készül az új album, és a két YouTube-ra kikerült szám alapján már most kijelenthetjük, hogy feszes anyag lesz, amiből sanszosan nem csak ezt a két számot hozzák a fiúk a Parkba.

Szabadtéri őrület a Parkban

Nem újdonság, de ki kell emelni, hogy a Budapest Park nagyszerű helyszín: szabadtér fesztiválparák nélkül. Még maradt pár 9990 forintos jegy a koncertre. És persze ne menjünk el szó nélkül a Mother’s Cake előzenekar mellett, mert a korai, funkys RHCP-t idéző név eléggé szándékosnak tűnik! Aki nem hiszi, nézze meg ezt a videót tőlük:

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!