Törzsi törzsközönség – O.Z.O.R.A. a világ körül

// 2014-06-06

Mi történik augusztustól augusztusig egy éven át egy fesztivál közönségével, szervezőivel? Köthető-e közösség egy évente megrendezett fesztiválhoz? Milyen képet közvetít az országról az O.Z.O.R.A Festival idehaza és külföldön?

Ozora FESZ radiozora ozorian prophet goa psy trance one day in mumbai bécs amszterdam tolna megye sztár dj buli party rádió produkció kultúra közösség zenész előadó Lajkó Félix ethno világzene technó chill ambient london Tel-Aviv athén Bukarest mexikóváros Budapest Sao Paolo Isztambul belgrád berlin mix Aphid Records eat static fungus funk format c kalumet Ork Monk Nano Records Parvati Records Phantasm Records Visionary Mind Records Zero One Music blue hour sounds Psylife Records On the way to Ozora Conversation Series x-noize Major 7 ritmo champa liquid soul minilogue Electric Universe Psilocybian hux flux space cat dark whisper irodalom ezoterikus életmód műsor soundcloud tibet könnyűzene szcéna tál-workshop országimázs

A közösségépítés, a kialakított közösségek életben tartása alapvető fontosságú, mióta világ a világ. A hagyományaink tisztelete egy-egy közösség értékrendjének ápolása, a munka és sport során kialakított csapatok közös célért küzdenek, a kultúrában azonos ízléssel rendelkezők a közös esztétikai élmény reményében követnek divatokat, előadókat, irányzatokat. 

Utánajártunk, ha épp nem szól a zene és nem hangos a sajtó a hippikommuna viselt dolgaitól, akkor mi történik egy éven át fesztiváltól fesztiválig, és milyen hatással van ez a fesztivál és hazánk megítélésére?

One day in…

Az O.Z.O.R.A. Festival kapcsán talán nem mindenki tudja, hogy lassan nincs olyan ország a világon, ahonnan ne érkezett volna művész vagy előadó hazánkba a Tolna megyei dombok közé, de a közönség soraiban is a világ minden tájáról föl lehet fedezni bulizókat. Ez önmagában is elismerés egy kicsi ország relatíve kicsi rendezvényének. Igazi súlyát még jobban megértjük, ha tudjuk, hogy a tavalyi fesztivál óta négy One day in… néven futó egyéjszakás eseményt rendeztek a fesztivál szervezői úgy, hogy őket hívták. És itt épp ezen, az invitáláson van a hangsúly. Hány magyar kulturális terméket, rendezvényt hívnak el egy éven belül vendégszereplésre Mumbaiba, Goára, Bécsbe és Amszterdamba?…

És azért hívják őket, hogy közösen a helyi szervezőkkel varázsoljanak valami hasonlót, mint amit itthon szoktak. A rendezvényeken együtt játszhat a fesztiválon fellépett sztár-dj a helyi, feltörekvő tehetségekkel. A mumbai szervezők nem győztek hálálkodni, mert rengeteg nő és lány jelent meg az eseményen , hisz arrafelé a férfiak járnak csak bulizni. A helyi tehetségek meg hosszan mesélik majd ismerőseiknek, hogy ők bizony egy színpadon álltak a magyar fesztivál nagyágyúival. Goán háromezer ember gyűlt össze megnézni, mire képesek a magyar szervezők. Összességében öt-hétezer ember találkozott egy olyan pozitív dologgal, amihez minket kapcsolnak a külföldiek. És aki teheti, még el tud menni a június 13-i amszterdami buliba, ami egy tejcsarnokból átalakított kulturális központban lesz.

Radiozora

Magától értetődik, hogyha szervezel egy egyhetes, négy-öt színpados zenés mulatságot, akkor annyi zenésszel kerülsz kapcsolatba, amennyi valószínű az egész országban sincs, pláne, ha ezt több mint tíz éve teszed. Főleg izgalmas ez azért, mert különböző kultúrákkal, különböző zenei világú produkciókkal kerülsz kapcsolatba.

El is kell oszlatni itt egy újabb tévhitet: az O.Z.O.R.A.-n már régóta nem csak “goa” vagy épp psytrance van.  “Goának” hívja a közbeszéd azokat a psytrance stílusba tartozó zenéket, melyeknek igen sok ága-boga van, amibe most ne menjünk bele. Van itt ambient, chill, technó, világzene és ethno, egy egész színpad van együtteseknek, akik a világ minden tájáról érkeznek. Sőt, hogy mást ne mondjunk, idén fellép Lajkó Félix is!

Az O.Z.O.R.A.-szervezők vették a fáradtságot, és rengeteg egyeztetés, munka után tavaly májusban elindították saját internetes rádiójukat, a nonprofit Radiozorát, ami nem azért jött létre, hogy nagy pénzeket szedjenek be év közben a kemény szerződésekkel magukhoz láncolt előadók zenéivel. Senki sincs ideláncolva, teljesen szabadon lehet csatlakozni, mixet küldeni, műsort készíteni. Önszerveződő és önellátó – és huszonötezer ember hallgatja átlagosan. Lekérdeztük az elmúlt egy év statisztikáját, hogy hol hallgatták a legtöbben a rádiót: Budapest, Mexikóváros, Athén, London, Tel-Aviv, Bécs, Belgrád, Bukarest, Berlin, Sao Paolo, Isztambul…

És ilyenkor arra gondolunk, ahogy a világ nagyvárosaiban hallgatják az emberek, és arról beszélnek, hogy a magyar Radiozorát hallgatom, képzeld. Hétvégente élőinterjúkat csinálnak a legnagyobb előadókkal, hétközben Skype-interjúkat, heti programajánlót a világ bármelyik részén tartott psy-fesztiválhoz, meg mennek a kifejezetten a rádió számára készített mixek, amiket máshol nem érsz el. Csak olyan zene megy, ami máshol még nem elérhető, exkluzív, pont úgy, ahogy minden rádiónak annak kéne lennie.

Emiatt megtiszteltetés is lett a szcéna sztárjainak, kiadóinak, hogy mixet küldhetnek, sőt, többen heti vagy havi műsort vállaltak: Aphid Records, Eat Static, Fungus Funk, Format C, Kalumet aka Ork Monk, Nano Records, Parvati Records, Phantasm Records, Visionary Mind Records, Zero One Music, Blue Hour Sounds, Psylife Records, On the way to Ozora, Conversation Series. És nem kérnek érte pénzt egyik oldalról sem.

Aztán azt is gondolták, ha már bárki (!) a magyar szervezők közül idehív egy előadót játszani külföldről, hívjuk meg a stúdióba, fellépése előtt játsszon egyet, beszélgessünk, ez lett a Live from the Studio. És ezt is szépen hallgatják külföldön, és azt gondolják: de jó ezeknek, épp egy ilyen buliba készülnek Magyarországon, hiszen ez szól a stúdióból: X-Noize/Major 7, Ritmo, Champa, Liquid Soul, Minilogue, Electric Universe, Psilocybian, Hux Flux, Space Cat, Dark Whisper. És ilyenkor nem csak a külföldi sztár lép föl, hanem azok a hazai előadók is, akik fellépnek ugyanazon az estén. És őket is hallgatják külföldön. A rádió két csatornán (trance, chill) szól egyszerre. A chillen most kezdik az irodalmi, ezoterikus és életmódműsorokat is.

És hogy ne maradjon le senki semmiről, felvették a fesztiválon szóló zenéket és ezeket, meg a kiemelt rádióadásokat aztán megosztják a Soundcloud-fiókjukban, amit újabb havi százezer ember hallgat meg. Feltehetően sok magyar tehetség szívesen lecserélné a pár százezres magyar kereskedelmi rádiós játszásait egy hasonló, a szcénájában elérhető megjelenési lehetőségre. Tán nem tízévente egyszer jutna el a magyar könnyűzene az országhatáron túlra is.

A prófécia – Ozorian Prophet

2012-ben a fesztivál idejére csináltak egy négyoldalas újságot, amit helyben terjesztettek a fesztiválozók között. Angol nyelvű kiadvány volt újrahasznosított papíron, valójában egy kiterjesztett programfüzet, melyben részleteket lehetett olvasni az aznapi fesztiválos történésekről, az előadókról stb. Jó megtudni előre, mi az a tibeti tál-workshop, ugye.

Aztán nem akarták ezt sem abbahagyni, így lett egy havi pdf-ként kiküldött lap Ozorian Prophet néven, ami olyan volt, mint egy hírlevél, csak ebben valóban hírek voltak, nem reklámok, és senki nem akarta a szpemmappába érkeztetni. Aztán meg annyian akartak írni, hogy már nem volt elég a havi, ezért januárra elkészült egy webes verzió. Nem portál, arra még nincs kapacitás és újabb pénz, hogy naponta frissüljön.

Havi többezer olvasó látogatja ezt is, és angol, magyar, német és egyéb nyelvű cikkek is vannak. A tartalomból a Facebookon is meg-megosztanak, ahol százhatvanezer követőjük van, ami már egész szép megjelenési számot biztosít a híreknek.

A közösségek fontosságával kezdtük. Azt gondoljuk, furcsa érzés lehet az O.Z.O.R.A.-közösség tagjaként évente egyszer idejönni, örülni a viszontlátásnak, ha már voltál itt, megnézni élőben, hogy mi is ez, ha még nem voltál itt és közben azzal szembesülni, hogy hazánk egy része rögtön beszüntetné az egészet, de az a minimum, hogy nem boldog tőle.

Nulla hozzáadott pénzből szerintem senki nem csinál évek óta ilyen országimázskampányt, mint ami itt dolgozók. A többi ismert hazai fesztiválhoz képest egész évben kulturális tartalmat, javakat állítanak elő, amit ingyen tesznek elérhetővé, fiatal tehetségeket fedeznek föl, emelnek be a zenei vérkeringésbe. A pénzük legnagyobb részét visszaforgatják – most pl. négyszáz biovécét építenek, ami vizet sem használ. Reklámra sem költenek, bárkit szívesen látnak, aki hozzá tud tenni a rádióhoz, fesztiválhoz, a közösség munkájához, mégis az egyik legrosszabb hírű fesztivál az országban. Az egész évben befektetett munka miatt viszont valószínű, hogy működni fog a fesztivál, amíg a közönsége is így látja jónak.

Greksa László

Tavalyi Ozora-cikkeink:

Ozora: vissza a valóságba?

Művészetek völgye másképp – látvány- és kreatívorgia az O.Z.O.R.A Fesztiválon

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!