Új szelek fújnak az idén Ozorán

// 2018-07-01

Merész, lényeges változások lesznek a zenei kínálatban. Átszabott 0. nap, új délutános műszak, speciális fúziók. 

A stílusokat tekintve nem változik semmi az O.Z.O.R.A. fesztiválon, így aki eddig is jobban kedvelte a popkultúrát, mint a psytrance-t, azért ne rohanjon jegyet venni. Azok viszont, akik esetleg már többször vettek részt az eseményen és a zenére is figyeltek az általános fesztiválhangulaton túl, izgalmas újításokkal találkozhatnak majd július 30. és augusztus 5. között Dádpusztán.

 
Idén nem Goa Gil a nulladik napos

A szervezők idén  csinálnak egy egyedülálló és izgalmas zenei utazást a nulladik napra. Három jól csengő nevű, folyamatosan megújulni tudó kiadónak adnak 8-8 órát, és végigvezetik a hallgatókat olyan zenei stílusokon, amelyek aztán egész héten visszaköszönnek majd.

  • A Blue Hour Sounds egy, a psytrance-től a chillig széles skálán mozgó bolognai kiadó, az ő üdvöskéik név szerint: Atati, Sprocket, Jazzmine, Once Upon A Time, Anders Tone, Mark Day. Vannak köztük, akik forestet és vannak, akik deep chillt játszanak.
  • A Zenon Recordsról gyakorlatilag stílust neveztek el, ez lett a zenonesque. Sensient, a kiadó karmestere évek óta arra törekszik, hogy első hallásra beazonosítható stílusú zenéket hozzon ki. A trance-t ötvözi technóval, de a darkos, atmoszférikus hangzás sem áll távol tőle. A kiadófőnök Sensienten túl Florian MSK, Krumelur, Hypogeo, Evil Oil Man, Ryanosaurus képviseli a társaságot.
  • A harmadik kiadó az Iboga Records. A koppenhágai srácok az 1990-es évek eleje óta egyenletesen magas minőségben szállítják a progresszív zenéket, megkerülhetetlenek a műfajban. Tőlük eljön az az Emok, aki a kezdetek óta tolja a szekeret, aztán Ticon, Banel, Critical Choice, MVMB és Rocky Tilbor. Ezen a napon, ahogy a szervezők is kommunikálják, egy év kihagyás után “haza lehet érni” a psy világába, Ozorára.

 

Néhány éve gyakorlat, hogy délután 2-3 órára megáll a nagyszínpadon a zene. Ez lenne a feltöltődés időszaka, amikor vége a nappali táncnak, és az ember rákészül az éjszakai menetelésre. A szünet után pedig különleges pillanat, amikor a nagyszínpad újraindul: óriási hangorkán a lemenő nap előtt. Eddig évek óta egy jól meghatározható kör kezdte a napokat: Juno Reactor, Star Sounds Orchestra, Shpongle, Novelty Engine, Hilight Tribe, tehát olyan nagyzenekari, akár táncosokkal és egyéb látványelemekkel is felvértezett bandák, amelyek igazi show-t tudnak tolni.

Nagy öregek, ha összeállnak

Nos, idén a Hilight Tribe-ot kivéve nem ők kezdik az esti szessönöket. A fesztivált nyitó formáció, például, csak ezért az eseményért állt össze. Két nagy öreg fúziója ez: Saafi brothers feat. X-dream presents UFO (Spec. United concert For Ozora). De olyan zenekar is lesz, a Vlastur Band, amely két éve még a jóval kisebb Dragon Nesten játszott, de mostanra szintet lépett. Érdekesnek ígérkezik a Grouch Live band, mely leginkább egy világzenei produkcióra hajaz hegedűvel, fúvósokkal, énekesnővel, miközben Grouch eredetileg a Zenon Records egyik zászlóvivője, darkprog-producer, alapvetően elég messze van a világzenétől.

Speckó fúziók

Arról persze szó sincs, hogy ne lennének ott a régi jól bevált nevek: lesz Ace Ventura, Atmos, Ajja, Eat Static, Justin Chaos, Tristan, Raja Ram & Chicago, hogy csak a nagyszínpad nagyjait említsük. Mellettük lesznek viszont érdekes fúziók, így a System 7 és Marcus Henriksson közös fellépése. A Dragon Nesten egyedülálló lesz James Holden experimentális, jazzes elektronikába torkolló zenekari felállása az Animal Spirittel. Szintén a Dragon Nesten lesz Mad Professor & The Robotiks feat. Sister Aisha, valamint Fela Kuti fia fog játszani Seun Kuti & Egypt 80 felállásban is. A Pumpuiban két magyar előadó rakja össze, amije van: Görgő és Spiritcat alkotja majd a Blastourist formációt.

Lesz egy új színpad is, erről majd egy következő cikkünkben számolunk be, azt viszont muszáj ideírnunk, hogy az 50 éves fennállását ünneplő Tangerine Dream fellépése világviszonylatban is nagy durranásnak ígérkezik. Emellett több év után Ozorán tér vissza a Suns of Arqa.

Új arcok

A szólóprojektek közül ki kell emelni, hogy a nagyszínapdra friss, ropogós progik érkeznek: Divination, Yestermorrow, Atomizers, Freedom Fighters. Az energikusabb 145+ BPM-es stílusokból több olyan előadó jön, aki még nem is járt itt: Endeavour, Pantomiman, Jumpstreet, Module Virus. A dark mezőnyben is akadnak új nevek, jelesül Orestis és Arcek. Két magyar előadó, Botond és Varázsló először kap időt a nagyszínpadon.

Acid és techno

A Pumpui színpad a psytól távolabb álló stílusokból hoz klasszikusokat: Emmanuel Top (acid), Hardfloor (acid), Oliver Lieb (techno). Ide térnek vissza egy alkalomra régi nagyszínpados arcok, így a Vibrasphere, Beat Bizzare, Silicon Sound. Lesz techno-elektronika vonal a Dome-ban is: Tolouse Low Trax, Black Merlin, The Gods Planet és persze a leginkább idevaló psychill is nagy nevekkel kecsegtet: Kalya Scintilla, Vataff Project, Sigil.

Összességében meg fogja találni a számítását, aki azt várja el zeneileg, amit eddig megszokott, viszont akik szeretik a frissességet, újdonságokat zenei fronton, azok most könnyebben jutnak majd betevőhöz. A magunk részéről mi igyekszünk ügyesen balanszírozni a kettő között.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!