Uncanny Valley fesztivál: a sötétség völgyének árnyalatai

// 2018-06-12

Június 15. és 17 között először rendezik meg az Uncanny Valley darkpsy- és darktechno-fesztivált Szob mellett. Megvannak a jegynyertesek.

Magyarország fesztivál-nagyhatalomnak számít már legalább, és ez igaz a kifejezetten nagy, több tízezres és ez a kisebb, családiasabb fesztiválokra is. Amiért a Malomvölgyi Táborban rendezendő Uncanny Valley mégis hiánypótló, az a kifejezetten sötét, darkos tematika és a szigorúan undergound jelleg. Azt bevállalni, hogy minden szegletben valami iszonyat gyors és nagyon kemény zene megy majd, mindenképp bátor húzás, de végtére is a dark stíluscsalád techno- és psy-vonalának is lelkes bázisa van itthon. Elég, ha annyit említünk, hogy mindkét színpadon túlnyomórészt magyar fellépők lesznek, kiegészülve néhány külföldivel. Ami egy fesztiválon azért inkább fordítva szokott lenni.

Main Stage – Dark Psy

A csütörtök este 8-kor ratjoló nagyszínpad programja lefedi a psytrance sötét végletének minden elképzelhető árnyalatát, a 140 bpm-es dark progtól a foresten és a hitechen át 240 bpm környékét nyaldosó psycore-ig. Ezen a színpadon azonban péntek és szombat délben is lesz szünet.

Csütörtökön főleg a darkpsy lesz fókuszban: a két főszervező, NINth és Nasgul játszik. A színpad reggel délig megy, ahogy azt említettük, az első leállás előtt a Psychotria partykról ismerős Comsat és Petar játszik b2b szettet. Pénteken a novemberi Budapest in the Dark bulin is telhetetlennek bizonyult angol polihisztor, Hefty a két Alter Stage-es szettje előtt itt is lenyom egyet. Őt Para Halu követi, akiről azt rebesgetik, hogy valami új rotyog a konyhájában, de ezúttal még oldschoolos szettel készül. Szombat hajnalban jön a svéd Derango csapat, ők 2000 óta pörögnek a szcénában, a Parvati Records-os megjelenések mellett most kezdték el egyengetni a saját kiadójukat. A szombat este főleg a psycore és a hitech jegyében telik: a Psybaba Allstars után az osztrák különítmény: Alpscore, Obscurum és Traumaticoma érkezik.

Alternative Stage – Dark Techno

Ezen a színpadon a tempó kicsit visszafogottabb lesz, de lágynak azért nem neveznénk, ami itt folyik majd. Nappal főleg chill, deep- és dubtechno szól, éjszaka a darktechno és a még annál is durvább zenék veszik át a stafétát.

Itt péntek déltől vasárnap délig szól a zene, megállás nélkül. Kiemelendő péntekről Calman absztrakt techno és Bernáthy Zsiga acid techno szettje, amit Avika dark és a szerb D.N.S. brutal technoja követ. Utóbbi meglepő módon mégis az újhullámos német veretésből tartott előadást áprilisban a Sonic-ban. A Koncertblog korábbi zenei szerkesztője, Dr. Zoidberg  már hajnalban kedveskedik dark technoval egészen reggel nyolcig. Szintén szombaton, de éjjel Hefty először a 100 BPM Dark Tek shit névre keresztelt agymenését tolja le, majd átadja a terepet Seldonnak, de épp csak annyira, hogy visszatérjen a tavaly novemberben, a Sonicban már megismert dark technós arcával, előjáték gyanánt Living Totem brutal technóprodukciójáhóz. Azt a bizonyos táskát az Uncanny Allstars közel 6 órás őrülete zárja majd.

A teljes line up a fesztivál oldalán megtalálható.

Helyszín

A Malomvölgyi tábor Szob mellett található, szuper környezetben, még egy patak is a kert határában csordogál. Van rendes kempingezőhely, tusolók, mellékhelyiségek, sőt még bérelhető faházak is. A fesztivál idejére az egész egyedi köntöst kap a Triptonix csapattól, értelemszerűen darkos dekorációt, fényfestéssel nyakon öntve.

Jó tudni

A kaját a Schoolbus Burger szolgáltatja majd, vegán opcióval. Természetesen bármit be lehet vinni, ami étel és ital, de tüzet gyújtani csak a kijelölt helyen szabad. A kullancsveszély miatt érdemes kullancsriasztó szereket használni, és a vérszívók eltávolítására használatos speciális eszközt vinni.

A megközelítés viszonylag egyszerű: a vonattal Szobra érkezőknek három megállót kell menniük a Márianosztra felé induló busszal, esetleg a kisvasúttal. Nagyon bátrak egy húszperces sétával letudhatják a távot. Jegyeket a Tixa.hu-n lehet vásárolni nyolcezer forintért, a kapuknál kilencezer forint a belépő. A faházas csomagokból is akad még, egy hatfős ház három napra 60 ezer forint.

Akik lemaradnának, azok majd a fesztivál live stream-jén követhetik az eseményeket.

Játék

Melyik német kiadó volt a vendég a tavaly márciusban a Sonicban rendezett Dark Tech Fiestán? – kérdeztük. (Segítség akkori ajánlónkban.)

A megfejtéseket június 14-én, csütörtök délután 3-ig vártuk a [email protected] címre, Uncanny tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk: Lázár Krisztinát és Szántai Szabinát. A nyerteseket e-mailben értesíttük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!