Ütős holland cucc a Trafóban – nézd meg a Percossa show-ját!

// 2011-01-17

Négy színészkedő, táncoló, bohóckodó ütőhangszer-virtuóz – ez volna a holland Percossa. Sejthető, ha ezek színpadra keverednek, abból sokszínű performansz sül ki. A németalföldi perkások január 17-én és 18-án, hétfő és kedd este a Trafóban játszották Rebels of Rhythm című show-jukat, és mi azt ígértük, hogy a keddi előadás a Koncertblog élő streamjén követhető lesz. A helyi internetproblémák miatt ez végül nem volt lehetséges, de a műsort kiváló minőségben rögzítettük, és január 23-án, vasárnap este nyolckor elérhetővé tesszük itt, ebben a posztban.

Amellett, hogy a Percossa tagjai (René Spierings, Janwillem van der Poll, Niels van Hoorn, Eric Robillard) olyan virtuózai az ütőhangszereknek, hogy talán még egy tál levesből is ritmusokat csiholnának ki, nagyon jól tudják azt is, mi kell egy színpadi show-hoz. Persze ezen sincs mit csodálkozni, mert tudjuk, hogy a brigád emberei utcaszínházasdival kezdték pályafutásukat, a nyolcvanas évek vége felé.

A Rebels of Rhythm című műsorban végig pörög a ritmus, és sorban előkerülnek a különböző méretű dobok, cinek, illetve a legkülönfélébb üthető, verhető, rázható vagy más módon ritmust fakasztó tárgyak. A tagok emellett táncolnak, színészkednek, bohóckodnak, sőt árnyjátékot is bemutatnak. Nem egyszerű koncert az övék: színház és cirkusz is egyben.

A kedvencünk, amikor percekig a lábszárukon dobolnak – valahogy úgy, ahogy a magyar néptáncosok verik el a csizmájukat. Azon meg csodálkoznánk, ha a fapapucsos zajkeltés kimaradna a műsorból.